Nekoliko bolesti za koje smo mislili da su odavno iskorenjene, nakon mera zaštite od korona virusa, sada su u porastu. Broj ljudi, ali i dece, koja se uod njih leče u bolnicama u celom svetu se povećava.

Dok su mere socijalnog distanciranja tokom pandemije smanjivale stopu nekih zaraznih bolesti, neke su isplivale. Evo koje su to bolesti za koje smo mislili da su iskorenjene, a imaju tendenciju da se vrate.

Tuberkuloza

Ova bakterijska infekcija je u porastu u celom svetu. Prenosi se kapljično, a leči se obično antibioticima.

Znaci koji mogu da upozore su povraćanje i ponekad krvav kašalj, gubitak težine, noćno znojenje, visoka temperatura, umor, gubitak apetita i otečen vrat.

Šarlah

Nakon korona virusa porastao je broj zaražene dece od šarlaha u svetu. Iako se leči antibioticima, važno je znati da može da dovede do komplikacija ako se ne otkrije i ne dobije terapija na vreme.

Simptomi su: groznica, bol u grlu, osip od kog koža može da se ljušti (obično na rukama i stopalima), crvenilo obraza i jezik koji je bobičast, podseća na jagodu.

Grlo, dete
Shutterstock Devojčica sa bolom u grlu

Poliomijelitis

Širi se kontaktom sa izmetom zaražene osobe, a simptomi su slični gripu, sa visokom temperaturom, umorom i bolovima u mišićima.

U retkim slučajevima može da dođe do paralize, a ako to utiče na mišiće koji se koriste za disanje, može biti opasno po život.

Neuhranjenost

Stručnjaci upozoravaju da se kod dece vidi porast gojaznosti i loše ishrane, što može da dovede do neuhranjenosti. Skorbut i rahitis se vraćaju u lekarske ordinacije.

Skorbut dovodi do iscrpljenosti, modrica, bolova u zglobovima i krvarenja desni, a do njega dolazi zbog toga što osoba nema dovoljno vitamina C. Dok rahitis utiče na razvoj kostiju kod dece i obično je rezultat nedostatka vitamina D ili kalcijuma.

dete, bol, noge
Shutterstock Dete sa bolovima u nogama

Zauške i boginje

MMR je vakcina protiv malih boginja, zauški i rubeole, a većina dece i odraslih je dobilo ovu vakcinu u prve dve godine života. Međutim, nije na odmet da proverite vakcinacione kartone.

(Yumama)