Ukoliko vam dete iznenada dobije temeraturu, bol u grlu ili kašalj, roditelji su često u dilemi da li ima virusnu ili bakterijsku infekciju i koju terapiju da mu daju da bi mu bilo bolje. Ova dilema često dovodi i do greške mnogih koji odmah uključuju antibiotike kako bi im se dete što pre oporavilo, što je pogrešno ukoliko mališan ima virus.Najpouzdaniji i sigurniji način je da uradite deti krvnu sliku sa leukocitnom formulom i CRP-om. A evo kako najbolje da tumačite rezultate pre odlaska kod pedijatra:

Krvna slika kod bakterijskih infekcija pre svega podrazumeva da su leukociti najčešće povišeni, neutrofili- normalni ili povišeni, Llimfociti – sniženi,SE – povećana, CRP (C-reaktivni protein)-povišen (40-200 mg/l).

Najčešće su vrednosti CRP-a izrazito visoke kod bakterijske infekcije, a kod virusne su tek nešto iznad gornje granice referentnog intervala – referentni interval za decu starosti od dva meseca do 15 godina je od 0,1 do 2,8 mg/L dok je za adolescente i odrasle osobe od 0 do 5 mg/L. Na odgovor CRP-a potrebno je čekati svega šest do osam sati, a najviše vrednosti dostiže 48 sata nakon upale

 • Referentne (normalne) vrednosti CRP su & 5mg/l.
 • Blago povišene vrednosti CRP između 10-40 mg/l ukazuju na blagu upalu ili virusnu infekciju
 • Povišene vrednosti CRP između 40-200mg/L ukazuju akutnu upalu, najčešće uzrokovanu bakterijama

Kao izuzetak, u nekim slučajevima može se javiti visoka vrednost koncentracije CRP-a kod gripa ili infektivne mononukleoze, koje takođe spadaju u virusne infekcije. Tu se nekada mogu javiti koncentracije i veće od 100 mg/L.

Snižene koncentracije CRP-a, odnosno vrednosti ispod 10 mg/L nisu klinički značajne.

Kada govorimo o simptomima, evo kako možete da prepoznate virusne infekcije kod dece:

 • nagli porast temperature do 38;
 • gubitak apetita;
 • zapušen nos i obilan sekret iz nosa;
 • kašalj;
 • ubrzano disanje;
 • poremećaj spavanja ili stalna pospanost;
Prehlada, dete, temperatura
Shutterstock Bolesno dete

Od detetovog imuniteta zavisi koliko će dugo trajati infekcija, najčešće je to od 4 dana do 14 dana.

Obično se virusne bolesti kod dece leče kod kuće, ali u svakom slučaju, neophodno je obratiti se pedijatru, jer se kod dece klinička slika bolesti veoma brzo menja. Dete koje ima virusnu infekciju, trebalo bi da miruje, bez fizičke aktivnost dok se ne normalizuje telesna temperatura, treba ga hraniti laganom hranom, čorbama, supicama, povrćem i voćem i pojiti čajevima i vodom.

Bakterijske infekcije kod dece možete da prepoznate po:

 • nagli porast temperature preko 39 stepeni
 • ak bol u grlu, ždrelo je izrazito crveno sa gnojnim naslagama na krajnicima
 • limfni čvorovi su otečeni
 • deca odbijaju hranu zbog gušobolje

Ukoliko rezultati leukocitarne formule a i rezultata brisa ždrela, pokažu da se radi o bakterijskoj infekciji, lekar će propisati antibiotik. Svakako, pored antibiotika, potrebno je da dete miruje što je više moguće, pije mlake čajeve i čorbice, i koristi antipiretike ako telesna temperatura pređe 38,5°C.

U svakom slučaju preporuka pedijatra je da treba sačekati 24 sata, jer ni rezultati krve slike neće biti validni. Pratite vaše dete u slučaju povišene temperature dajte Paracetamol ili Brufen i sačekajte da vidite da li ćemu se stanje pogoršati.