Poznato je da boje mogu da imaju uticaj na svakog od nas, posebno na decu. Iako se lični ukus menja godinama, boje mogu da imaju veliki uticaj na decu i da utiču na različite emocije. Dakle, boje dečije sobe treba da budu bezbedne, meke, stimulativne i nežne dok se njihov mozak razvija.

Postoje brojne ideje za dečiju sobu, ali na roditeljima je da dobro istraže, razmotre ukus deteta i da zajedno odluče o bojama. Pogledajte koje su ideje za krečenje dečije sobe koje će oduševiti dete, ali i kako treba da ih iskoristimo i kako će da utiče na razvoj deteta.

Crvena

Ova boja u pravoj nijansi je smela, blistava i privlačna. Dizajn enterijera dečije sobe sa crvenom bojom pruža vizuelni uticaj i visoku energiju. Iako nije uobičajen izbor odraslih ljudi, ona je svakako jedna od karakterističnih i privlačnih boja za dečiju sobu.

Međutim, crvena pomaže u balansiranju hladnih tonova sobe. Dakle, koristite je kao akcentnu nijansu umesto da okrečite sva četiri zida jer ukoliko se koristi u velikoj meri može da izazove agresiju kod mališana.

Soba za decu
Shutterstock Soba za decu

Žuta

Boja sunčevih zraka, suncokreta i leta je žuta, a vaše dete će biti srećno u sobi koja je ispunjena svime što podstiče taj osećaj. Žuta boja širi vedrinu i sreću, motiviše i poboljšava koncentraciju među decom.

Definitivno možete da isprobate jednu od ovih ideja za dizajn dečije sobe jer ćete im ovom nijansom pomoći da poboljšaju i održe svoje opšte raspoloženje.

Soba za decu
Shutterstock Soba za decu

Zelena

Ova boja je definitivno odlična za dečiju sobu jer ima umirujuće dejstvo na decu. Kažu da predstavlja prirodu i zelenilo koje je oduvek bilo blagotvorno za oči, um, a samim tim i za telo.

Pozitivan uticaj zelene boje je i naučno dokazan. Prema mišljenju stručnjaka, zelena boja poboljšava koncentraciju, čitanje i brzinu razumevanja, što kod dece može da utiče na bolje rezultate u školi.

Soba za decu
Shutterstock Soba za decu

Plava

Ako u kući imate kutak za čitanje, onda je ovo definitivno boja kojom treba da okrečite to mesto. Plava je poznata kao jedna od najboljih boja za dečiju sobu jer izaziva smirenost i koncentraciju. Prema nekim stručnjacima, ova boja može da bude dobra i za krvni pritisak, otkucaje srca i stabilizaciju uznemirenih osoba.

Plava je takođe boja koja se preporučuje za decu sa tantrumima i decu sa velikom količinom energije. Pomaže u snižavanju krvnog pritiska i umiruje disanje kod uznemirene dece.

Soba za decu
Shutterstock Soba za decu

Narandžasta

Narandžasta je i dalje jedna od najkontroverznijih boja za dečiju sobu. Mnogi kažu da nije pravi izbor kada je dečija soba u pitanju, ali zapravo je to najneshvaćenija boja.

Istina je da je narandžasta dobra za toplinu, samopouzdanje, mladost i prijateljstvo. Narandžasta ili boja rđe, takođe odlično dopunjuju drveni nameštaj. Zbog toga su blage nijanse narandžaste sjajan izbor kada je dečija soba u pitanju, uprkos tome što je većina ljudi pogrešno tumači.

Soba za decu
Shutterstock Soba za decu

Ljubičasta

Ljubičasta je jedna od najboljih boja za dečiju sobu jer je povezana sa kreativnošću. Ova boja označava ambiciju, samopouzdanje i autoritet. Koristite ljubičastu u dečijoj sobi ako želite da ih podstaknete na inspiraciju i pozitivno poboljšanje njihovog ponašanja i kreativnosti.

Soba za decu
Shutterstock Soba za decu

(Yumama)