Da telefoni, tableti i slični uređaji izuzetno loše utiču na razvoj deteta, a sada je važno da znate i da problemi sa spavanjem mogu da dolaze upravo od njih. Američko istraživanje došlo je do zaključka da izloženost dece, posebno predškolskog uzrasta, jakoj veštačkoj svetlosti potpuno ometa proizvodnju hormona melatonina, što utiče na spavanje.

Taj hormon je zadužen za regulisanje unutrašnjeg sata organizma, govori nam kada smo umorni i gladni, a važan je i kao borac protiv slobodnih radikala u telu, čime nas štiti od kardiovaskularnih bolesti.

"Bilo da se radi o izlođenosti nasilnim medijima, igranju uzbudljivih igara ili dopisivanju sa prijateljima, sve su to interakcije koje povećavaju kognitivno uzbuđenje, što zauzvrat smanjuje pospanost", kažu stručnjaci.

Oni takođe primećuju da deca i adolescenti koji ostave telefon ili računar upaljen preko noći u svojoj sobi, imaju znatno veću verovatnoću da će imati problem sa spavanjem. Više od 75 odsto mladih ima ekrane u svojim sobama, 60 odsto njim ih koristi sat vremena pre spavanja, a 45 odsto koristi svoj telefon kao alarm.

Telefon, dete
Shutterstock Dete sa telefonom

U istom istraživanju došli su do zaključka da deci između tri i pet godina, koja su sat vremena pre spavanja bila izložena jakom svetlu lampe, proizvodnja melatonina je prestala nakon 10 minuta, a stanje je ostalo isto i sat vremena nakon što se svetlo ugasilo. To uveliko može narušiti kvalitet sna, ali i proizvesti dugoročne probleme.

(Yumama)