U poslednje vreme, u Beogradu, Obrenovcu i na jugu Srbije javio se sve veći broj mališana zaraženih varičelama (ovčijim boginjama).

Ovo je virusna infekcija koja se veoma brzo širi, a pedijatri upozoravaju da je vakcinacija izuzetno važna, kako ne bi došlo do epidemije. "U ovom periodu deca najviše borave u zatvorenom prostoru i imaju najviše kontakta, pa se ova virusna infekcija lako širi. Dovoljno je da jedno dete iz vrtića dobije boginje, onda može i cela grupa. To je virusna infekcija koja ima visok stepen zaraznosti. Širi se kapljičnim putem dok govorimo, kijamo ili kašljemo", rekao je pedijatar dr Saša Milićević za Kurir.

On je objasnio i kako se razvija bolest kod dece. "Varičele u najvećem broju slučajeva ne daju komplikacije, ali može da dođe do upale pluća ili, još ređe, upale mozga kod dece koja imaju veoma slab imunitet ili još neku pridruženu bolest. Ovčje boginje, pored osipa na koži, prati i temperatura", rekao je doktor, dodavši da osip prvo kreće od trupa, a da na početku izgleda kao da su iskočile bubuljice. "U drugoj fazi se na svakom vrhu tih "bubuljica" pojavi gnojnica, a onda se javi krasta, koja kasnije otpada. Bitno je da ih deca ne diraju jer može da se desi da ostane ožiljak i da se češanjem skine krasta, te da dođe i do dodatnih bakterijskih infekcija", objasnio je, dodavši da, ako primetite da dete ima visoku temperaturu dok kraste otpadaju, treba da odvedete dete lekaru.

O vakcinaciji protiv ovčijih boginja govorio je za Kurir i pedijatar dr Dejan Jonev, koji je objasnio: "Postoji pravilo da ako tri godine uzastopno imamo smanjen odziv za vakcinaciju, onda će četvrte godine ta bolest postati epidemijska. Što se tiče varičela, kod njih se i pre izbijanja osipa može javiti temperatura kod deteta. Međutim, savetuje se da roditelj dovede dete kod lekara posle desetog dana inkubacije kako bi se utvrdilo da li je došlo do još neke bakterijske infekcije. Dr Jonev navodi i da varičele znatno obaraju imunitet deteta, pa je ono tada podložno i drugim infekcijama."

Kao i svaka epidemijska bolest, i ova zahteva da dete bude u izolaciji. "Dete mora da bude u izolaciji 21 dan i da nema kontakte. Proces izbijanja osipa traje deset dana i obično bude u tri-četiri naleta. Roditelji najčešće izbegavaju da vakcinišu decu protiv varičela i malih boginja ili morbila. Vakcina protiv varičela u Srbiji je dostupna od 2010. godine. Na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd piše da se "aktivna imunizacija protiv varičele sprovodi živom atenuiranom vakcinom protiv varičele posle navršenih 12 meseci života", naglasio je dr Jonev.

izvor: yumama/kurir