Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovčije boginje u trudnoći: Koliko je varičela opasna za trudnice?

Koliko su ovčije boginje opasne u trudnoći, kako se prepoznaju i leče i kako trudnice mogu da se zaštite? Pročitajte odgovore lekara...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Većina odraslih je imuna na Varicella-Zoster virus jer je ovčije boginje, koje izazova taj virus, preležala u detinjstvu. Dakle, ako je trudnica već preležala varičele, ne postoji šansa da se zarazi dok je u drugom stanju. Takođe, trudnice su zaštićene od ovog virusa ukoliko su ranije primile vakcinu protiv ovih boginja. 

Ali ukoliko ih trudnica nije preležala ili nije vakcinisana, postoji mogućnost da se zarazi virusom, međutim, beba, odnosno fetus, je u manjem riziku od zare, kažu medicinski stručnjaci čuvenog američkog sajta BabyCenter.

Povezane vesti

Pročitajte najčešća pitanja trudnica i odgovore lekara na temu ovčijih boginja:

Da li nešto može da se desi bebi ako se zarazim u prvom trimestru trudnoće?

Velike su šanse da će beba biti uredu. Međutim, ako se malim boginja trudnica zarazi u drugom ili trećem trimestru postoji rizik da beba dobije kontigenalni varičela sindrom, koji se beleži u manje od 2 odsto slučajeva. Najveći rizik da fetus dobije ovaj sindrom je ako se buduća mama zarazi između trinaeste i dvadesete nedelje

Fetus koji dobije ovaj sindrom veoma se slabo razvijaju u materici. Ova embriopatija karakteriše se pojavom ožiljaka na koži, atrofijom i malformacijom ("loše" formiranje ) ekstremiteta, malom glavom, kataraktom, kalcifikacijama u tkivu mozga itd. Deca sa kongenitalnim varičela sindromom često imaju ozbiljne neurološke probleme i probleme sa vidom. Defekti se otkrivaju ultrazvučnim pregledom, a infekcija može takođe biti uzrok pobačaja.

Povezane vesti

Da li nešto može da se desi bebi ukoliko se zarazim pred sam tremin porođaja?

Ukoliko trudnica dobije ovčije boginje na početku trećeg trimestra, fetus, odnosno kansije, beba će verovatno biti sasvim uredu. Razlog je taj što telo trudnice pet dana nakon što se zarazi virusom počne da proizvodi antitela koja prolaze kroz placentu. Na taj način, antitela koja proizvodi majka, stvaraju bebi imunitet i štite je.

Najrizičniji period da se zarazite malim boginjama je između petog dana pre porođaja i drugog dana nakon porođaja. Tokom tih dana beba može biti izložena virusu, ali nema dovoljno vremena da primi antitela od majke. U tom slučaju rizik je veći od 50 odsto da će se kod bebe pojaviti neonatalna varičela ili novorođenačke ovčije boginje koje mogu dovesti bebu veoma opanso stanje, posebno ukoliko se sa lečenjem ne počne na vreme.

Na sreću, rizik da beba dobije male boginje znatno je smanjen ako novorođenče primi vakcinu (varicella zoster immune globulin - VZIG), koja u sebi sadrži antitela koja štite imunitet od virisa varičele.

Ova vakcina daje se i nedenoščadi rođenoj pre 28 nedelje trudnoće (bilo da beba ima ili nema virus) i svim prerano rođenim bebama čije majke nisu preležale ovčije boginje.

Povezane vesti

Da li su ovčije boginje opasnije po moje zdravlje dok sam u drugom stanju?

Da. Već je opasno kada virus varičele dobije bilo koja odrasla osoba jer se kod većine koji se zaraze razvije i varicella pneumonia koja može životno da vas ugrozi. 

Rizik od razvijanja ove bolesti još je veći ukoliko je osoba pušač ili se virusom zarazi u trećem trimestru.

Kod trudnoca postoji i dodatna opasnost odpreranog porođaja.

Šta da radim ukoliko sam izložena virusu malih boginja i kolike su šanse da se zarazim?

Ukoliko ste preležali ovčije boginje i stvorili imunitet, onda ne morate da brinete. 

Ali trudnicama za koje se ustanovi da su seronegativne, odnosno onima koje nemaju imuni odgovor se preporučuje da prime vakcinu VariZIG (Varicella Zoster Immune Globulin (Human))koja sadrži antitela na virus varičele. Ova vakcina se preporučuje trudnicama u periodu od 10 dana od prvog kontakta sa osobom obolelom od varičele.

Nažalost ova vakcina ne može da prevenira infekciju fetusa.

Napomena: Dejstvo odnosno period zaštite koji vam daje ova vakicna je samo tri nedelje, tako da, ukoliko se desi da posle toga ponovo budete izloženi virusu, morali biste da je primite ponovo.

Ukoliko ste bili izloženi virusu, a niste primili vakcinu, šanse da se zarazite su veoma velike. Na primer, ako je nosilac virusa neko u vašem domu, šasne da se i vi zarazite su 90 odsto.

Ukoliko sam zaražena, kada se javljaju prvi simptomi i kako da ih prepoznam?

Može proći 10 do 21 dan od trenutka kada ste virusu bili izloženi, ali prvi simptomi se najčešće javljaju posle 14 ili 16 dana. 

U početku vam može izgledati da ste dobili grip praćen osipom. 

Osip se najčešće prvo pojavljuje na licu, u kosi i grudima, a onda i po čitavom telu.

Vi ste prenosilac zaraze 48 sati pre nego što osip izbije, pa sve dok se ne osuši i otpadne.

Povezane vesti

Šta da radim ako mislim da sam dobila ovčije boginje?

Ukoliko sumnjate da vam izbijaju boginje, odmah se javite vašem lekaru. Posetu obavezno najavite kako bi osoblje u toj zdravstvenoj ustanovi stiglo da se prirpemi za vaš dolazak i zaštiti ostale pacijente - naročito trudnice. 

Ukoliko se potvrdi da imate varičelu, verovatno ćete dobiti antivirusni lek aciklovir. 

  Foto: Shutterstock

U kojim slučajevima je potrebno da se HITNO javim lekaru?

- Ukoliko se jave i simptomi pneumonije, kao što su temperatura, ubrzano i otežano disanje ili simptomi prehlade.

- Ukoliko se javi barem jedan od simptoma kao što su povišena temperatura, otežano ili ubrzano dianje i bol u grudima.

U oba slučaja se odmah javiti lekaru čak iako su simptomi blagi jer se bolest može razvijati veoma brzo.

Povezane vesti

Da li mogu da se vakcinišem protiv malih boginja dok sam u drugom stanju?

Ne. Lekari čak savetuju ženama da se ne vakcinišu najmanje mesec dana pre nego što začnu.

Vakcinu je bezbedno primiti nakon porođaja i tokom dojenja.

Kako mogu da smanjim rizik od dobijanja malih boginja tokom trudnoće?

Izbegavajte da budete u blizini zaražene osobe. To uključuje svakoga ko nije preležao ovčije boginje ili je bio u kontaktu sa zaraženom osobom u poslednje tri nedelje. Takođe, nije poželjno da budete u kontaktu sa bilo kim ko ima grip ili simptome gripa.

Kako u Srbiji postoji vakcina protiv varičele, a koja nije u obaveznom kalendaru imunizacije, bilo bi dobro da je prime oni članovi vašeg domaćinstva koji u detinjstvu nisu preležali ove boginje. Vakcinu mogu da prime svi stariji od 12 meseci.

Povezane vesti

Da li mogu da se zarazim od nekoga ko je nedavno vakcinisan?

Iako je teoretki moguće, od 1995. Godine zabeleženo je tek osam slučajeva. Dakle, veoma su male šasne.

Koliko je opasan herpes u trudnoći?

Herpes se najčešće javlja kod ljudi (i starijih i dece) sa veoma oslabljenim imunim sistemom. Međutim, trudnice ga dobijaju veoma retko, ali ako se i desi da dobijete herpes, veoma su male šasne da on nekako utiče na zdravlje vaše bebe.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica