Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dr Biljana Kostić o aktuelnom respiratornom virusu: Detaljni saveti kako da izlečite bolesno dete

Povraćanje, dijareja, visoka temperatura, samo su neki simptomi virusa koji poslednjih dana uplašio roditelje širom naše zemlje. Kako se leči i na koji način možemo zaštititi dete, savetuje naša stručna saradnica.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ovih dana veoma je aktuelan respiratorni virus koji je po svojim karakteristikama sličan virusu gripa. Veliki broj dece je zaražen, a roditelji su u panici jer su simptomi izraženi, a bolest se veoma često komplikuje. Na najčešća pitanja o ovom oboljenju, odgovore nam je dala dr Biljana Kostić, pedijatar.

Kako prepoznati simptome viroze?

Simptomi su nagli, dete prvo povraća, a zatim se javljaju i učestale retke stolice koje posebno iscrpljuju mališane. 

Simptomi traju dva do tri dana, kada bolest najčešće prolazi, ali se ovaj virus može dodatno iskomplikovati. Može se javiti visoka temperatura, a i komplikacije u vidu respiratornih smetnji, gušobolje, gubitka apetita, opšte malaksalosti i jakih, intenzivnih glavobolja. Detetu, takođe, može smetati svetlost, može se javiti suzenje očiju i pojačano lučenje sekreta iz nosa.

Komplikacija može biti i nadražajni suvi kašalj koji može prerasti u bronhitis i zapaljenje pluća.

Kako lečiti dete?

Decu treba pojiti kako bi nadoknadila tečnost (vodu davati u malim gutljajima i u kraćim vremenskim intervalima). Ukoliko dete često povraća, obavezno uključiti elektrolite (Orosal, Rehidran...). 

Kod retke stolice, detetu bi trebalo dati i probiotike, radi regulisanja crevne flore. 

Ukolliko dete ima temperaturu do 38,5 stepeni, ne treba je snižavati i davati antipiretike (lekove protiv temperature). Ukoliko temperatura tela pređe 38,5 stepeni, treba uključiti brufen ili paracetamol i pratiti dete.

Povezane vesti

Pomoćna lekovita sredstva, poput čajeva su takođe korisna. Kamilica, nana i komorač će ublažiti stomačne, a jagorčevina, bršljan i beli slez respiratorne probleme.

Znači, terapija je simptomatska, svodi se na ublažavanje simptoma bolesti.

Da li i kada dete treba odvesti kod lekara?

Ukoliko temperatura traje duže od tri dana i ako je dete malaksalo i učestalo kašlje, neophodno je konsultovati se sa pedijatrom o daljoj terapiji.

Da li su antibiotici potrebni u lečenju virusnih oboljenja?

Antibiotici se daju samo kod komplikacija i uz preporuku lekara (nakon pregleda i laboratorijskih analiza).

Povezane vesti

Kada je dete sposobno da se vrati u vrtić/školu?

Dete ne bi trebalo da se vodi u kolektiv do potpunog oporavka- najmanje deset, pa čak i 15 dana ukoliko je to potrebno. Neophodno je da dete ojača i da se njegov imunitet potpuno povrati.

Povezane vesti

Kako zaštiti dete od virusa?

Najvažnija je lična higijena, a zatim i briga o imunitetu (povećan unos voća i povrća, sveži napici i slično). Dete bi trebalo da ima fizičku aktivnost, da boravi u provetrenim prostorijama, a potrebno je izbegavati i veća okupljanja. Kod beba u ovom periodu bi ne bi trebalo dozvoljavati kućne posete.  

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica