Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pedijatri savetuju: Kako da reagujete i pomognete detetu u slučaju nesreće

U jeku užasnih tragedija koje potresaju celu Srbiju, sve učestalije su one u kojima živote gube najmlađi. Evo kako da zaštite svoje dete od potencijalne opasnosti...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Tragična smrt petogodišnjeg dečaka koji je upao u mešalicu i u njoj preminuo potresla je Srbiju. Ovo nažalost nije ni prvi, ni jedini slučaj da je dete kroz igru i nepažnju izgubilo život. Pre nekoliko dana i trogodišnji dečak preminuo je jer se zadavio tokom igranja pertlom. "Blic" je razgovarao sa pedijatrima koji su dali savete roditeljima kako da najbolje reaguju u slučaju nesreće, ali i kako da zaštite svoje dete od potencijalne opasnosti.

"Roditelji nekad znaju da daju svojoj deci da se igraju sa perlama, ogrlicama, narukvicama. To se nikako ne sme. Preventiva je najvažnija, u svakom momentu morate držati svoje dete na oku! Jednom će se desiti tragedija, a samo jednom je dovoljno za tragediju", započinje priču pedijatar dr Ivana Đerković.

Samo jedan trenutak nepažnje je dovoljan da nam zapečati ceo život. Posle toga, ostaju samo tuga i pitanja da li i kako se tragedija mogla sprečiti.

Povezane vesti

Šta da radite u slučaju da vam se dete guši?

"Deci se ne smeju davati sitne igračke. Kada su u pitanju male loptice, klikeri, perle sa nakita, sve one vrlo lako završe u dečjem nosiću, uvetu, dušniku. Jednom sam čak imala slučaj da je detetu pasulj ušao u dušnik", priča dr Đerković, napominjući da roditelj uvek treba da vodi računa gde mu je dete i šta u svakom trenutku radi.

U slučaju da do tragedije ipak dođe, pa se u detetovom disajnom putu ipak nađe neki zalutali predmet, evo šta treba da uradite.

Za početak, postoji mogućnost da će dete samo izbaciti progutani predmet. Pustite ga da se nakašlje nekoliko puta, kaže pedijatar. Ako nakon kašljanja predmet ipak nije izbačen i disanje nije uspostavljeno, odmah pozovite Hitnu pomoć.

"Dok Hitna pomoć ne stigne, prebacite dete preko kolena, jednom rukom mu držite otvorenu vilicu, dok ćete ga drugom udariti dlanom između lopatica. Dok to radite, detetova glava bi trebalo da bude spuštena ka podu, kako bi predmet lakše ispao", kaže Đerković i napominje da je veoma važno da roditelj ostane trezven i pribran dok ne stigne pomoć.

Povezane vesti

Šta da radite ako dete popije neku hemikaliju?

Osim gušenja, prema rečima doktorke Đerović, postoje slučajevi kada deca popiju hemikalije.

"Dešava se da dete u igri popije hemikalije iz kupatila. Roditelj istog mometna mora odvesti dete kod lekara. To je hitna intervencija! Pozovite odmah Hitnu pomoć, a dok čekate pomoć, ili dok ste na putu ka bolnici pokušajte da izazovete povraćanje kod deteta", kaže pedijatar.

Đerković kaže da će doktori dete odmah odvesti na ispiranje stomaka.

Povezane vesti

Šta da radite ako je dete izgubilo svest?

Do gubljenja svesti kod deteta može doći iz više razloga. Ukoliko je to posledica gušenja, ili nekog drugog uzroka, postoji nekoliko stvari koje bi trebalo da uradite, kaže pedijatar.

- Prvo i najvažnije, ostavite dete u ležećem položaju. Podignite mu noge iznad nivoa glav. Provetrite prostoriju u kojoj je dete, a kada se potpuno osvesti, dajte mu čašu običe vode i šećer. Ali u svakom slučaju odmah pozovite Hitnu pomoć - dodaje Đerković.

Šta ne raditi ako dete izgubi svest:

- Ne podižite dete da sedne ili da ustane

- Ne polivajte ga hladnom vodom

- Ne "lupajte" šamare detetu koje je bez svesti

Povezane vesti

Šta da radite ako je dete zadobilo opekotine?

"U slučaju da vam dete dobije bilo kakve opekotine, odmah ga vodite kod lekara. Naravno, dok ste u putu ka bolnici, stavite led na povređeno mesto", govori dr Đerković.

Uvek mislimo neće se dogoditi nama

Prema rečima pedijatra Đerković, uvek morate motriti na svoje dete. Sekunde su dovoljne za "štetu kojoj nema popravke".

"Ne pomisliš šta sve može da se desi, dok se ne desi. Uvek mislimo "ma neće se to nama destiti". Ma kakvi neće, hoće! Oprez sa detetom gde god da ste", napominje ova doktorka.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica