Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdravlje dece: Kako pobediti noćno mokrenje

O najčešćem problemu dečjeg doba malo se govori. Roditelji o njemu nerado pričaju i pokušavaju da ga reše "unutar porodice". Međutim, ističu stručnjaci, najvažnije je da se obrate lekaru na vreme.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Neurološka zrelost deteta završava se oko treće godine i tada bi noćno mokrenje trebalo da prestane. Ipak, s obzirom na to da je svako dete različito, ova pojava postaje problem ukoliko traje i nakon pete godine.

Zašto se dešava?

Većina dece koja imaju enurezu (najčešći oblik primarnog noćnog mokrenja), potpuno su zdrava. Kod njih mokraćna bešika funkcioniše normalno i pražnjenje je kompletno, ali se dešava mimo njihove volje, u snu. To znači da do određenog doba nije uspostavljena kontrola mokrenja, što je složen razvojni proces. U stvari, nije usklađena funkcija između mišića koji zatvaraju mokraćnu bešiku i nervnog sistema koji ih kontroliše.

Povezane vesti

Terapija

U slučaju da dete ima enurezu roditelji treba da se obrate pedijatru. To nije razlog za paniku, ali je bolje sa lečenjem, ukoliko je potrebno, početi na vreme.

Statistika

Prema podacima iz sveta svako četvrto dete do pet godina ima enurezu, kad krenu u školu svako deseto, a u uzrastu od 10 godina sedam procenata njih. To bi značilo da se u svakom razredu osnovne škole dva-tri mališana noću umokravaju, do dva posto njih nastaviće to i kasnije. U Beogradu problem noćnog mokrenja ima oko 18.000 dece, a procenjuje se da ih u Srbiji ima oko 150.000.

Pedijatar će iz razgovora sa roditeljima i detetom, a na osnovu pregleda i manjeg broja analiza, da utvrdi tip noćnog mokrenja i započne terapiju. Optimalno vreme za početak terapije je individualno, ali lečenje daje najbolje rezultate pre polaska u školu. Pored klasičnog lečenja, postoji i laserska stimulacija akupunkturnih tačaka. O tome smo razgovarali sa dr Milanom Vergašem, specajalistom fizikalne medicine, koji je pre 25 godina ovu tehniku počeo da primenjuje u rešavanju noćnog umokravanja.

"Za moj način lečenja krakterističan je kompleksan pristup problemu. Terapija se sastoji iz tri dela: edukacije roditelja, edukacije i pridobijanja deteta i laserske stimulacije akupunkturnih tačaka. Veoma je važno da svaki učesnik u procesu ima svoju ulogu. Dete je na prvom mestu, ali u tretmanu ne učestvuje kao objekat i posmatrač, već kao glavni akter cele priče.

Pri prvom susretu, pored razgovora sa detetom, uglavnom pokušam da roditelje relaksiram i uputim ih u ulogu koju će imati tokom narednih meseci. Nikako se ne sme zaboraviti da enureza nije samo problem deteta, već cele porodice! Često je razlog za noćno mokrenje poremećaj razmevanja i harmonije, što dodatno nepovoljno utiče na razvoj ličnosti deteta. Često je i mišljenje da je noćno mokrenje posledica svesne reakcije deteta, njegov bunt ili pokušaj da izvrši pritisak na roditelje da bi ostvarilo neki cilj. Ovo je vrlo ozbiljna zabluda zbog koje roditelji, neretko, kažnjavaju decu. A upravo je to najveća greška, jer je za dete ovo veoma stresan problem.

Kada obavim razgovor, odredim akupunkturne tačke koje ću stimulisati i sutradan počinjemo sa terapijom. Predviđeno je da se rade tri serije od po 10 tretmana, s tim što se između njih pravi pauza od dva meseca. Uobičajeno je da se u toku tretmana deluje na četiri akupunkturne tačke, a svaka se tretira laserom od jednog do tri minuta. Rezultati su individualni, ali je najvažnije da se javi početna reakcija. To može da bude pojačano umokravanje ili potpuni prestanak već posle nekoliko tretmana, a različito je kod svakog deteta", objašnjava naš sagovornik dr Milan Vergaš.

Savet roditeljima

Dovoljno je da se roditelji suoče sa problemom i pomoć potraži od lekara. Za koju će se terapiju odlučiti, to je već stvar izbora. Važno je da se što pre započne kako bi se problem rešio pre polasku u školu, jer tada zaista može da izazove velike psihološke patnje. Zamislite da vaše dete ne može da spava kod drugova, da ide na ekskurzije, izlete ili u posete rođacima. Zašto mu to uskratiti? Jer noćno mokrenje nije "sramota", već problem koji na vreme treba rešiti, a način postoji - završava svoju priču dr Vergaš.

Povezane vesti

Pripremila: Vesna Stanimirović

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica