Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nosić curi - da li je potreban antibiotik?

Kada dete slinavi, a nema nikakve druge tegobe, neki pedijatri savetuju antibiotsku terapiju, a drugi ne. Šta je ispravno?

  Izvor: Foto: Shutterstock

Jedna mama je postavila sledeće pitanje: Moja petogodišnja ćerka već dugo slinavi. Ide u vrtić, nema povišenu temperaturu, ne kašlje. Uradili smo bris nosa i grla. U grlu nisu nađene patogene bakterije, a u nosu je pronađena bakterija Moraxella catharralis.  Konsultovala sam  dva lekara: jedan predlaže antibiotski sirup, a drugi tvrdi da antibiotska terapija nije potrebna. Šta da radim?

To je čest problem koji možemo sažeti u pitanje: šta da se radi sa bakterijama u nosu? Veliki broj dece, naročito one koja idu u kolektiv imaju bakterije u nosu. Nekada ih otkrijemo u brisu nosa, a nekada se pritaje, pa taman kada pomislimo da ih više nema, eto ih opet!

Zaista se radi o kontroverzi koja to ne bi smela biti, jer bakterije u nosu, kod inače zdrave dece nisu bauk.

Šta rade bakterije u nosu?

Kao istureni deo tela nos je na udaru svega što se oko deteta nalazi. Da ne pominjemo da je uvek zanimljivo mesto za dečje prstiće, a oni su često prljavi. Nos ponekad iznutra svrbucka (svrab nije "privilegija" alergične dece), pa je spas u češanju. Neki mališani vole da "kopaju" po nosu kao da se tamo nalazi zlato. Zato je jasno da bakterije iz detetove okoline, preko ruku i prstića veoma lako dospevaju u nos.

Kada tamo stignu, unete bakterije nailaze na bogatu trpezu, pogotovo ako je dete već slinavo. Sluz koja curka iz nosa je odlična podloga za njihovo razmnožavanje, pa je relativno često "pozitivan" bris (kao kod vašeg deteta). Ako dete ide u vrtić, spektar "razmenjenih" bakterija je širok, pa nije retko da se kod jednog deteta u različito vreme nađu različite bakterije!

Takođe, u nosu žive i uobičajeni stanovnici, takozvane saprofitne bakterije, ali ovde nije reč o njima.

Da li su bakterije u nosu uzrok "slinjenja"?

Najčešće nisu!

Dete, naročito predškolsko, slini najviše zbog virusa koji vole tamo da se "uvale". To su respiratorni virusi (rinovirusi) kojih ima bukvalno "preko sto vrsta" i oni veoma lako preleću iz jednog u drugo dete. Radi se o bezazlenim virusima koji su zapravo uzrok obične prehlade.

Drugi razlog curenja može da bude alergijska (polenska) kijavica.

Kod većine dece bakterije nisu razlog curenja nosa, ali imaju "pravo" da se nađu u nosu koji curka. Dakle, radi se o istovremenom prisustvu virusa (koji je uzrok sekrecije - curenja) nosa i bakterije koja je stigla spolja.

Mogu li bakterije da se iz nosa "raseju" po organizmu?

Sluznica nosa je obdarena takozvanom lokalnom odbranom - "vojskom" ćelija imunološkog sistema koja koristi antitela u borbi sa mikronapadačima. Ovaj imunološki (odbrambeni) odovor nosa ograničava bakterije na površni deo sluzokože, tako da ne  prodiru u dublje slojeve sluznice. Tako se bakterije ne mogu rasejati dalje, pa nema razloga za strah da će se desiti neka veća šteta u organizmu deteta.

Izuzetno retko se desi da je odbrambeni (imunološki) sistem deteta toliko slab da ga i ove, inače bezazlene, bakterije savladaju i prodru iz nosa u organizam. To su deca koja pate od teških bolesti imunološkog sistema koje su, srećom, retke.

Da li žućkast sekret obavezno znači da je potreban antibiotik?

Zabluda je sledeće pravilo: bistar sekret - ne treba terapija, žućkast - treba antibiotik. Kad dete nema drugih "tegoba" osim curenja nosa, žućkast sekret nije razlog za antibiotsku terapiju. Ima virusa koji «prave» žućkasto - zeleni sekret, ali i saprofitne bakterije (one što u nosu normalno žive) mogu da zamute sekret koji je bio bistar.

Da li mališani kojima curi nos treba da uzimaju antibiotske sirupe?

Odgovor je jasan, kod dece koja samo "sline" - ne treba!

To su bakterije koje nisu opasne! Decu koja nemaju visoku temperaturu, ne kašlju, a imaju bakterije u nosu, ne treba lečiti antibiotskim sirupima (kao ni inekcijama). Kako se bakterije nalaze u površinskom delu sluznice do njih antibiotik (uzet na usta) veoma teško stiže. Tako se često dešava da deca koja su "primila antibiotik" posle par nedelja ponovo imaju iste bakterije u nosu. One su se samo privremeno povukle i ponovo aktivirale (što naravno ne znači da ponovo treba dati antibiotik).

Ako dete ima glavobolju, povišenu temperaturu, nadražajno kašlje, a iz nosa mu curi gnojav sekret - situacija je drugačija. Tada se najverovatnije radi o zapaljenju sinusa (sinusitis) koje zahteva poseban tretman - često i antibiotike, ali to treba ostaviti pedijatru da proceni.

Ass. Dr Goran Vukomanović, pedijatar, dr Tatjana Vukomanović, pedijatar

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica