Prolećni dani su promenljivi, jednog trenutka ste planirali izlet i mnogo zabavnih igara u parku, obližnjoj šumi ili na pikniku u prirodi, a već za neki sat, kiša, vetar su vam pokvarili planove. Bez obzira kakvo je vreme, možete se zabaviti sa svojom decom, istražujući prirodu, igrajući se kod kuće sa onim što ste pronašli. 

Napravite kolekciju kamenja

Dok ste danas u prirodi, sakupite svoje omiljene kamenčiće u odabranu kolekciju. Pogledajte na koliko različitih načina možete da organizujete svoju kolekciju: po veličini, boji, obliku, teksturi, itd. Starija deca mogu da zapišu svoja zapažanja o različitim osobinama stena: sjajnim, grubim, kvrgavim itd.

igre koje podstiču decu da se igraju u prirodi
Shutterstock 

Napravite vilinsku baštu, hotel za crve ili dom za patuljka

Koristeći materijale koje pronađete u prirodi, napravite bajkovit vrt, hotel za crve ili dom patuljaka. Hoće li imati krov? Da li je nagnut? Koje materijale možete koristiti za njegovu izgradnju?

Potražite detelinu sa četiri lista

Potražite travnato mesto i vidite da li možete uočiti detelinu sa četiri lista. Čak i ako nijednu ne nađe, biće zanimljivo pretreživati travu i istražiti je.

Izučite cvet

Pregledajte cvet. Pogledajte cvet izbliza. Istražite koliko različitih delova možete da identifikujete. Postoji li nešto što ranije niste primetili?

Napravite viseću dekoraciju

Prikupite pronađene materijale u prirodi, uključujući štapove. Pronađite kanap i isecite 5-7 komada na različite dužine. Vežite razna „blaga“ (kamenje, šišarke, grančice) za svaki komad i pričvrstiti za glavni položeni štap na vrhu. Zatim okačite na vetar ili na zid kao ukras.

igre koje podstiču decu da se igraju u prirodi
Shutterstock 

Zabavno baštovanstvo

Možda najznačajnija od svih prolećnih aktivnosti na otvorenom, baštovanstvo je obogaćujuće i korisno za decu i pomoći će vam da rastete (fizički, intelektualno, emocionalno) zajedno sa biljkama koje negujete. Baštovanstvo često počinje planiranjem, pa razmislite šta biste želeli da uzgajate i pogledajte savete za bašte i alate, za planiranje sopstvene (jestive) bašte. Isplanirajte svoj prostor, posejte malo semena ili posadite nekoliko sadnica. Onda sačekajte da se dogodi magija prirode!

Pokrenite dnevnik o prirodi

Pronađite mesto za sedenje i pišite u svesku šta vidite, čujete, mirišete, osećate. Zapišite ili nacrtajte svoja zapažanja. Neka svako dete doda svoja, na posebnim stranicama.

igre koje podstiču decu da se igraju u prirodi
Shutterstock 

Idite u lov na insekte

Prošetajte po svom dvorištu, lokalnom parku ili obližnjoj stazi. Nežno podignite štapove, kamenje, suvo lišće, otpalo granje. Vidite li insekte? (savet: pokušajte na hladnim, vlažnim mestima) Slikajte sve što vidite, a zatim bube identifikujte i nacrtajte kada se vratite kući.

Posetite lokalni ribnjak, jezero, potok ili močvaru

Potražite kornjače, žabe, insekte, ptice. Po čemu se biljni i životinjski svet razlikuju od onih u vašem dvorištu? Vidite li ribu? Punoglavce? Kornjače kako sunčaju?

Idite u šetnju u skladu sa bojama

Pre nego što krenete u šetnju prirodom, sakupite nekoliko predmeta iz svog doma: bojice, olovke u boji, uzorke boja, komadiće papira. Možete li da uskladite njihove boje sa stvarima koje nalazite u prirodi? Koliko se možete približiti toj određenoj nijansi?

Pravite metlice

Sakupite nekoliko pronađenih materijala napolju: štapiće veličine olovke, grančice, travu, lišće, borove iglice ili grane, paprati, cveće, perje, itd. Koristeći kanap ili dugačke vlati trave, pričvrstite svoje materijale na krajeve štapića da biste napravili „četke za farbanje” ili “veštičije metlice“. Testirajte ih koristeći vodu, blato ili boju. Koja "četkica" vam je omiljena? Koje „čekinje“ najbolje rade?

Napravite šumski buket

Buketi ne moraju uvek biti napravljeni od cveća! Sledeći put kada budete u šumi, skupite grančice, lišće, vlati trave i napravite šumski buket. Nije potrebno cveće! Vežite ih kanapom ili ih stavite u malu teglu.

igre koje podstiču decu da se igraju u prirodi
Shutterstock 

Napravite herbarijum od cvetova ili listova

Sakupite lišće i cvetove (što tanje to bolje), uverite se da su suvi. Stavite svaki list ili cvet između dva lista papira (karton i pergament papir takođe rade), pazeći da se ne preklapaju. Stavite na ravnu površinu i prekrijte drugom ravnom površinom (knjigom, poslužavnikom, itd.) i pritisnite nečim jako teškim (sa više knjiga itd.). Sačekajte dve do tri nedelje, pažljivo uklonite slojeve i pogledajte kako su ispali!

Idite u lov na teksturu/površine

Pogledajte koru, kamenje, lišće, orahe itd. i zapišite šta ste pronašli. Da li je glatko, nežno, grubo, meko, bodljikavo?

Lezite i gledajte oblake

Lezite i gledajte oblake. Pronađite mesto za sedenje i učinite ga mestom za ležanje! Gledajte u nebo i gledajte oblake. Koliko brzo ili sporo se kreću? Koje oblike vidite? Na šta vas podsećaju?

Idite u lov na bare

Po kišnom danu idite u lov na bare. Pogledajte njihove oblike, njihovu dubinu i testirajte njihovu sposobnost prskanja! Ko može da napravi najveće ili najšire prskanje skokom u baru?

igre koje podstiču decu da se igraju u prirodi
Shutterstock 

Zabavite se kredom za trotoare

Na svom prilazu ili obližnjem trotoaru budite kreativni sa kredom za trotoare. Nacrtajte sliku, napišite poruku, pratite svoju senku, nacrtajte školice.

Idite na posmatranje ptica

Idite na svoje mesto za sedenje i vidite koliko ptica možete videti. Potražite njihove osnovne karakteristike (boja, veličina, cvrkut, itd.) i koristite vodič za ptice ili aplikaciju da biste ih identifikovali.

igre koje podstiču decu da se igraju u prirodi
Shutterstock 

Napravite hranilicu za ptice

Koristeći reciklirane ili prirodne materijale, napravite hranilicu za ptice. Namažite masnoću na šišarku ili rolnu toalet papira i pokrijte je semenkama ili oblikujte sve pomešano u kuglu ili srce. Okačite ga na obližnje drvo i vidite da li se pticama sviđa!

Idite u lov na zvukove

Krenite u prirodu i vidite koliko različitih zvukova možete prepoznati. Da li su blizu? Daleko? Ponavljaju li se? Na šta podsećaju? Napravite sopstvenu tabelu da biste zapisali svoja zapažanja.

Napravite slalom stazu za "točkove"

Koristeći štapove, kamenje i/ili čunjeve, napravite stazu za slalom za svoj bicikl, trotinet, skejtbord na svom prilazu, mirnoj ulici (uz dozvolu odraslih) ili na svom travnjaku. Šta se dešava ako su vaše tačke bliže jedna drugoj? Organizujte trke.

Idite u šetnju za fotografisanje

U sledećoj šetnji prirodom ponesite kameru sa sobom. Napišite unapred listu stvari koje treba da snimite (nešto što je okruglo, nešto što je svetlo, nešto što je šareno, nešto što je iznad vas, nešto što je manje od vašeg nokta, itd.), vidite gde vas inspiracija nosi.

Nacrtajte zvučnu mapu

Na mestu za sedenje fokusirajte se na sve zvukove oko sebe. Nacrtajte „mapu“ tako što ćete se nacrtati u sredini stranice i orijentisati zvukove oko sebe. Napišite opis zvuka ili nacrtajte njegovo poreklo (npr. ptica).

Napravite prirodni autoportret

Sakupite neke prirodne materijale iz celog dvorišta: štapove, kamenje, šišarke, itd. Zatim iskoristite te materijale za „crtanje“! Počnite sa autoportretima (štapići za kosu, žir za oči, šišarka za nos, itd.), a zatim se odlučite za svoje sledeće remek-delo.

Pronađite mesto za sedenje i čitajte

Pronađite mesto za sedenje u svom dvorištu ili lokalnom parku: na steni, ispod omiljenog drveta, usred travnjaka. Postavite peškir, ceradu, ćebe ili stolicu, obucite se prikladno i čitajte svoju omiljenu knjigu.

Izgradite stazu sa preprekama

Koristeći predmete koje nađete u svom dvorištu i u blizini (trupci, hula hop obruče, užad, grane, panjeve), napravite sopstvenu stazu sa preprekama. Skočite preko ovoga, puzite ispod onoga, balansirajte, trčite odavde do tamo. Probajte, podesite sve što vam nije uspelo, ponovite! Snimite različite korake i pokušajte da ih preuredite sledeći put.

igre koje podstiču decu da se igraju u prirodi
Shutterstock 

Uživajte u igri oko potoka

Krenite do obližnjeg potoka ili rečice i zabavite se istražujući. Slobodna igra uvek teče na vodenim mestima, ali neke ideje uključuju izgradnju privremene brane, traženje životinjica, pravljenje čamca od kore/lišća/štapića i trku sa štapovima.

Idite u šetnju po prirodi sa baterijskom lampom

Nakon što sunce zađe, uhvatite se za ruke i krenite u prirodu (ili samo u svoje dvorište), naoružani baterijskim lampama. Šta možete videti kada pogledate gore u nebo? Kad pogledaš dole? Šta se dešava kada isključite baterijsku lampu — da li još uvek vidite nešto? (Ili razmislite o drugim aktivnostima na otvorenom koje deca mogu da rade u mraku.)

igre koje podstiču decu da se igraju u prirodi
Shutterstock 

 Napravite kamenu skulpturu

Vežbajte balansiranje kamenja i vidite koliko ih možete složiti jedan na drugi. Koje vrste oblutaka najbolje rade? Ali osim ako niste u svom dvorištu, molimo vas da vodite računa o tome kako/gde ćete izgraditi svoje kule, da ne biste nešto razbili ili se povredili.

Postanite umetnik senki

Zabavite se sa senkama! Ocrtajte senku jedno drugome pomoću krede na trotoaru ili iznesite omiljenu igračku napolje (superheroja ili figuricu životinje) i pratite njenu senku. Vratite se u različito doba dana i vidite kako su se senke promenile.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Mama pokazala kako se dete igra u blatu TikTok/ cleidianeolivei19