Vaše sedmogodišnje dete postaje samostalnije i može lako da obavlja svakodnevne zadatke kao što su kupanje, oblačenje ili čak da sebi pravi pahuljice za doručak. Ponekad možete smatrati da je ponašanje vašeg sedmogodišnjeg deteta nestalno, ono vam može uzvratiti ili čak lagati. Zašto se dete ovako ponaša? Mnogo je promena u ponašanju koje se dešavaju u ovom uzrastu. Evo svega što treba da znate o problemima ponašanja sedmogodišnjeg deteta i koje sve strategije disciplinovanja možete usvojiti kao roditelj.

Kakvo je normalno ponašanje deteta od 7 godina?

Svako dete je drugačije i njegovo ponašanje može u velikoj meri zavisiti od različitih faktora kao što su okruženje, emocionalni i fizički razvoj. Stoga će ovi faktori u velikoj meri uticati na ponašanje deteta. Međutim, ovde imamo neke posebne osobine ponašanja u ovom uzrastu:

1. Fizički razvoj

Vaše dete u ovom uzrastu je moćan izvor energije i može uživati u gomili fizičkih aktivnosti. Fizičke aktivnosti pomažu vašem detetu da razvije bolje motoričke sposobnosti i dobije fizičku snagu. Iako se možda i dalje bori sa problemima rukopisa u ovoj fazi jer se njegove fine motoričke veštine još uvek razvijaju. Zbog puno fizičke aktivnosti tokom celog dana, vašem detetu će u ovoj fazi biti potrebno 10 do 12 sati sna.

2. Društveno ponašanje

Vaše dete može postati veoma druželjubivo do ovog uzrasta i možda će voleti da ima mnogo prijatelja. Takođe razvija privrženost svojim drugarima. Može se približiti nekolicini i možda biti oprezan prema nepoznatoj deci.

3. Kognitivno ponašanje

Vaše dete do sada ima bolji raspon pažnje; ono je u stanju da se koncentriše i čak će od vas primati detaljne zahteve ili uputstva. Možda želi da podeli ili prenese svoje znanje ili ono što je naučilo u školi sa drugima. Takođe može pokupiti navike iz svoje grupe vršnjaka slediti ih.

4. Emocionalno ponašanje

Vaše dete u ovom uzrastu je stabilnije u pogledu suočavanja sa svojim emocijama. Može se dobro prilagoditi svim iznenadnim promenama ili izazovima. Iako mu je možda i dalje teško da se nosi sa sobom ili da praktikuje samokontrolu, što će postajati sve bolje kako raste, ali sigurno postaje sve bolji u suočavanju sa neočekivanim situacijama.

Koji su problemi u ponašanju kod sedmogodišnjeg deteta?

Evo nekih uobičajenih problema u ponašanju ili lošeg stava mališana od 7 godina:

1. Laganje

Laž je jedan od najčešćih problema kod dece ovog uzrasta. Veoma je važno razumeti osnovni uzrok toga. Ponekad deca lažu jer nisu u stanju da naprave jasno razdvajanje između stvarnosti i fantazije. Roditelji treba da analiziraju okolnosti i situacije koje dovode do ovakvog ponašanja njihovog deteta.

2. Prkos

Vaše dete može prkositi vašim naredbama ili jednostavno ignorisati ono što očekujete od njega. Ponekad je ovo ponašanje pokazatelj da vaše dete pokušava da testira svoje granice sa roditeljima i dokle god može da se izvuče. Vaše dete možda utvrđuje svoje stavove, stil, ukus i na taj način prkosi onome što možete očekivati od njega.

3. Nagle promene raspoloženja

Veoma je uobičajeno da deca u ovom uzrastu doživljavaju emocionalne promene. To je zato što je dete u ovom uzrastu na pragu predtinejdžera i više nije predškolac, to može da ga zbuni i izazove emocionalne promene.

4. Nežniji su u javnosti

Možda ćete primetiti da vaš mališan pokazuje više naklonosti u javnosti nego privatno. Ovo može biti zbog potrebe za pažnjom roditelja. Iako je ovo veoma kontrastno ponašanje o čemu se radi u ovom dobu, to je rešavanje konfuzije u glavi koju imaju.

5. Bes

Ljutnja je jedan od najtežih problema u ponašanju kod sedmogodišnjaka. Ovo se može opisati kao promene raspoloženja, uzvraćanje, frustracija, impulsivnost ili druge slične osobine ponašanja. Veoma je normalno da dete ovog uzrasta oseća ogorčenost ili da se ljuti; međutim, ako bes izmiče kontroli ili definiše osnovno ponašanje vašeg deteta, onda morate da reagujete.

Kako disciplinovati 7-godišnjaka kada ne sluša

Evo nekoliko saveta za roditelje za disciplinovanje svog 7-godišnjeg deteta sa problemom u ponašanju:

1. Razgovarajte sa svojim detetom

Vaše dete je u godinama kada je u stanju da razume šta mu kažete da radi. Stoga, prva i osnovna stvar za rešavanje bilo kakvog problema ponašanja sa svojim detetom je da razgovarate sa njim o svemu.

2. Neka vaše dete zna svoje granice

Deca koja su svesna ili znaju šta se od njih očekuje, imaju tendenciju da se bolje ponašaju. Recite svom detetu sve o njegovim granicama i šta može, a šta ne može.

3. Budite pozitivni

Uvek usvojite pozitivan pristup u ophođenju sa svojim detetom; ako želite poštovanje, uverite se da poštujete i svoje dete i njegove izbore. Uzdržite se od vikanja ili grdnje svog deteta. Razgovarajte na lep način i objasnite problem.

4. Iskoristite dosta vremena

Zamolite svoje dete da mirno sedi i razmisli o svojim greškama i ponašanju, umesto da mu govorite koje greške je počinio.

5. Koristite logičko objašnjenje

Pokušajte da date valjana objašnjenja za svoje odluke i postupke i uzdržite se od davanja bilo kakvih nelogičnih objašnjenja.

6. Budite na strani svog deteta

Pomozite svom detetu da razume svoju greške, a zatim zajedno rešite razne probleme. Budite na njegovoj strani i radite na problemima kao tim.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Kako se rešavaju tantrumi deteta koje ne čuje TikTok/thatdeafamily