Antistres igračke su sve više popularne, kao i razne senzorne igračke. Međutim, neki roditelji su zabrinuti da li igračke dizajnirane da smire neurotipičnu decu mogu da naškode drugoj deci. Ima li bar nešto istine u ovim strahovima? Hajde da to shvatimo.

Karina Rihter, profesionalni psiholog, stručnjak za dečje-roditeljske odnose i valdorfsku pedagogiju, majka petoro dece istog uzrasta ispričala je za portal Letidoru o stvarnom uticaju popularnih antistres igračaka na dečiju psihu .

"Čini nam se da su antistres igračke noviji izum koji nam pomaže da se nosimo sa izazovima novog vremena. Ali u stvarnosti, oduvek su postojale sitnice kojima su vaše ruke bile zauzete.

Takve igračke, na primer, uključuju sve vrste zviždaljki, zvečke, bubnjeve i lutke za gnečenje. Čak i preklopni origami ili modeliranje od gline može se smatrati opcijom za zabavu protiv stresa.

Danas su takve aktivnosti i igračke stavljene u posebnu kategoriju. Ovo uključuje sve što može da zaokupi vaše ruke i smanji nivo anksioznosti kod dece i odraslih. To su sve vrste žvaka za ruke, skuishi (igračke napravljene od sintetičkih materijala i koje nakon kompresije poprimaju svoj prethodni oblik), opruge, neocube (građevinska igračka), specijalne mekane igračke sa lopticama, spineri - uopšte, sve što je prijatno za držite u rukama i koji vam pomaže da smirite živce i prizemlji vas.

U antistres igračke spadaju i specijalne bojanke, kinetički pesak, kuglični plastelin, kaomaru - igračke sa smešnim licima koja se menjaju ako se zgnječe ili, naprotiv, rastegnu.

Najnoviji trend među takvim igračkama postao je pop-it (zamena svima omiljene folije sa mehurićima) i simple-dimples (minijaturna zamena pop-it-a sa većim elementima).

Antistres igračke se koriste ne samo da bi vaše ruke bile zauzete. Smišljaju mnogo igara i čak organizuju prave izazove. Setite se kako ste i sami kao dete izbacivali duginu oprugu niz stepenice ili se takmičili sa drugovima iz razreda čija će se opruga prva popeti uz stepenice, ili ste gnječili "ljigavce". Kada su spineri bili popularni, njihovi vlasnici su se takmičili u brzini i vremenu okretanja igračke.

Ima li koristi od antistres igračaka?

U životima dece postoji stres, baš kao i u životima njihovih roditelja . Međutim, situacija na koju odrasla osoba možda i ne obraća pažnju može postati stresna za dete.

Slažete se, malo je verovatno da ćete biti veoma zabrinuti ako izgubite neku beznačajnu stvar ili vaš prijatelj ponovo zakaže sastanak. Za dete takvi događaji mogu postati prava tragedija. Naravno, ne možemo ukloniti sav stres iz njegovog života, ali ga možemo naučiti da se nosi sa njim.

U tome delimično pomažu antistres igračke - prebacuju pažnju, odvlače pažnju od neprijatnih misli i pomažu u oslobađanju napetosti. Takve igračke su posebno korisne za decu koja u vreme stresa počnu da grizu nokte, grizu olovku ili grizu usne.

Ako su u ovom trenutku ruke zauzete uslovnim stiskanjem ili jednostavnim udubljenjem, dete će imati manje mogućnosti da reaguje na stres na nebezbedan način.

Pored toga, mala igračka prijatna na dodir može postati neka vrsta talismana za dete u teškim i nerazumljivim situacijama.

Nije ni čudo što su pop-its i skviši počeli da dobijaju popularnost nakon što su počele smene u dečjim kampovima. Deca koja su se našla na nepoznatom mestu, okružena drugim ljudima i bez stalne podrške roditelja, koristila su antistres igračke kako bi se izborila sa anksioznošću .

Mnogi psiholozi smatraju da mekani i prijatni na dodir mljackasti liče na osećaj dlana druge osobe, pa i oni, kao i mekane igračke sa kojima deca često spavaju, mogu postati privremena alternativa taktilnom kontaktu sa živom osobom. Definitivno, takve igračke pomažu da se umire deca sa mentalnim smetnjama.

To uključuje decu sa poremećajima iz autističnog spektra i visoko osetljivu decu kod kojih svako senzorno preopterećenje dovodi do nervnog sloma i izaziva bes. Mali predmet koji se može zgnječiti ili, kao kod pucketanja, monotono rasprsnuti, pomoći će da se oslobodi napetosti i da ostane "ovde i sada".

Antistres igračke su takođe korisne za smirivanje predškolaca. Činjenica je da takve igračke uvek imaju meku i prijatnu površinu na dodir; Njihova upotreba stimuliše senzorni razvoj i pruža nova iskustva. Uzgred, biće korisni i onoj deci koja pate od ove veoma taktilne percepcije.

Ali koristi od takvih igračaka za koncentraciju su upitne. Mozak deteta će biti ometen obradom signala iz ruku, te stoga neće moći da se fokusira na materijal lekcije ili da bude u potpunosti uključen u dijalog sa nastavnikom.

U ove svrhe je bolje koristiti druge tehnike. Na primer, naučite dete da stalno sebi postavlja pitanje "Šta ja sada radim?" ili koristite vežbe disanja (kao što je snažno disanje ako se osećate rasejano ili ako zaspite).

Da li antistres igračke nanose štetu?

Roditelji su prirodno zabrinuti da preteranokotrljanje po rukama takvih igračaka može negativno uticati na dečju psihu. Međutim, takvi strahovi su neosnovani.

Veoma ih je teško koristiti na bilo koji način osim za njihovu namenu - ove igračke su dizajnirane na veoma primitivan način. Takođe je malo verovatno da ćete moći da se zaglavite sa igranjem sa skvišiš ili pop-it na duže vreme - deci brzo dosade monotone igre.

Strah da će dete razviti neku patologiju od dugotrajnog igranja antistres igračkama takođe nema osnova. Mentalne i neurološke anomalije nastaju zbog poremećaja u razvoju, mutacija i uticaja štetnih faktora, a ne od igara sa skvišiš, pop-it-om ili prostim rupicama.

Međutim, i dalje treba poštovati pravila za rukovanje takvim igračkama:

  • Ne dozvolite svom detetu da stavlja igračke u usta, da ih ujeda, sisa ili liže.
  • Nemojte seći ili bušiti igračke, posebno jastuke sa lopticama i igračke sa gelom unutra.
  • Nemojte paliti igračke i ne stavljati ih u vreloj vodi.
  • Povremeno operite igračke sapunom i dezinfikujte.

Kako odabrati prave antistres igračke

Često deca, nakon što su videla reklamu ili primetila igračku od vršnjaka, žele potpuno istu. Ali mi, kao roditelji, odlučujemo da li ćemo ga kupiti ili ne.

Ako dete uporno traži nešto, razgovarajte - čemu služi ova igračka, šta će sa njom i kako da se igra? Ako ne može da se seti jednog, onda je bolje da odloži kupovinu.

Ovo se odnosi ne samo na antistres igračke, već i na sve druge zahteve deteta. U suprotnom, kupovini treba pristupiti na isti način kao i odabiru drugih igračaka.

Igračka mora odgovarati uzrastu deteta:

Kupovina neo-kocke za decu mlađu od 5 godina nije najbolja ideja. Dete može slučajno progutati loptice, koje mogu da se zaglave u crevima. Isto važi i za mekane igračke punjene malim polistirenskim granulama. Beba može slučajno pocepati takvu igračku i udahnuti ili progutati punjenje.

Za malu decu su prikladni skviši, kaomaru lica, jednostavne rupice, pop-its i kinetički pesak.

Ne kupujte igračke na neproverenim mestima: podzemnim prolazima, spontanim pijacama i nerazumljivim onlajn prodavnicama. Na takvim mestima postoji veliki rizik od kupovine nesertifikovanih i falsifikovanih igračaka.

Proučite materijale od kojih se prave igračke. Moraju biti odobreni i sertifikovani. Ako dete ima alergijeđ, možda bi bilo vredno koristiti antistres igračke od prirodnih i improvizovanih materijala.

Možete napraviti igračke protiv stresa svojim rukama. Na primer, umesto gela možete koristiti slano testo, a od starih čarapa i žitarica pečenih u rerni napraviti senzorne loptice.

Povoljan način da napravite kinetički pesak sopstvenim rukama jeste od običnih balona: samo ih napunite skrobom i vežite. Na samoj lopti možete trajnim markerom da nacrtate različite emocije, a ako je stavite unutar mreže, dobijate antistres lopticu koju možete zgnječiti.

Kao i sve druge igračke, igračke protiv stresa same po sebi nisu ni štetne ni korisne. Morate ih pažljivo birati i ne očekivati da su savršeni lek za stres."

BONUS VIDEO:

Igračke koje ne treba kupovati deci TikTok/montessori.mothering

 (Yumama/T.A.S.)