Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučno utvrđeno zbog čega je ljubav dece prema plišanim igračkama korisna!

Jeste li primetili da vaš mališan u gotovo svakom trenutku u zagrljaju drži svoju plišanu igračku? Naučnici su utvrdili zbog čega je tako, a ovaj razlog će vas oduševiti!

  Izvor: Foto: Shutterstock

Dečaci i devojčice neretko po čitav dan u naručju drže svoje plišane medvediće, pažljivo ih pokrivaju kao bebe, "uspavljuju ih" ljuljuškanjem, oblače im svoje džemperiće... Kako treba shvatiti ovakvo ponašanje?

"Nemate razloga za brigu", smatra dr Avi Sadeh sa Univerziteta u Tel Avivu i dodaje da plišani medvedići i druge plišane igračke pomažu u ublažavanju simpotoma stresa ili u nekim drugim traumatičnim situacijama.

"Ukoliko se brinu za svoju igračku, deca su jača i ne misle toliko o sebi", objašnjava on. "Briga o plišanim igračkama može da umanji znake stresa kod mališana izložene traumatičnim situacijama. Usmeravanje pažnje prema drugima može biti veoma zdravo u teškim, stresnim vremenima", tvrdi dr Avi Sadeh.

Povezane vesti

Kako bi se dokazala ova tvrdnja, dr Sadeh i njegove kolege su sproveli istraživanje. Naime, odabrali su grupu dece kod koje su postojali: strah od odvajanja, nervoza, agresivnost, žestoke reakcije na buku, neprekidno plakanje ili noćne more. Svakom detetu je data plišana igrčka sa kojom je provodilo vreme. Nakon tronedeljnog druženja s plišanim psom ili medom deca koja su bila jako privržena svom plišanom drugu pokazala su niži nivo stresa.

Sadeh i kolege sproveli su slično istraživanje i kod dece predškolskog uzrasta u vrtićima koja su takođe doživela bila podvrgnuta socijalnim ili porodičnim traumama. Nakon dva meseca, u kontrolnoj grupi, koja je imala plišanu igračku, 71 odsto dece više nije pokazivalo znakove ozbiljnog stresa. U drugoj grupi, bez plišanog medvedića, stresa se oslobodilo 31 odsto od 101 deteta.

Povezane vesti

"Radi se o vrlo jeftinoj, a delotvornoj metodi ublažavanja stresa kod dece koja su izložena ekstremnim situacijama", zaključio je Sadeh.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica