Dr Svetomir Bojanin, srpski profesor i dečiji psihijatar, više je puta govorio o razvoju dece i pravom pristupu vaspitanja koje roditelji treba da primene. Šta kada je dete razmaženo? Kako se nositi sa takvim ponašanjem i napadima besa? Evo šta o tome kaže srpski psihijatar:

"To je dete kojem je sve davano kao vrednost u stvarima. Kad počnu detetu da se daju pokloni, znate, to je vrlo jedna važna tema, svaki čas deca dobijaju poklone, pa onda u jednom trenutku imamo hrpu igračaka i ne znamo ni koje su to igračke. A mi smo ih u stvari bacili između nas i deteta i ne vidimo se od njih. Zato se mora znati da se za velike praznike daju veći pokloni, za manje se daju mali. Tako se unosi neki red u način razmišljanja deteta. Dete onda zna da mu je neku igračku donela tetka iz, ne znam, iz Valjeva. I ono voli tu igračku jer voli i tetku. A ako dete ima toliko igračaka da ne zna ni koja je od koga, njemu nije žao da je rašrafi odmah sutra ujutru."

Kako vaspitati takvu decu, da li tu pomažu reči i grdnja?

"Dakle, vaspitanje počinje tako što se volimo, što se ugledamo jedan na drugog i upijamo jedan drugog. Deca upijaju naše ponašanje. Ne vaspitava se rečima. Niko nije postao dobar zato što mu je neko pridikovao da bude dobar. Ali, ako se tataponašao tako da je dete identifikujući se s njim postao dobar, to je onda prava stvar."

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Igračke koje ne treba kupovati deci TikTok/montessori.mothering