"Počela sam da šaljem svoju ćerku koja ima 21 mesec u vrtić dva puta nedeljno. Svaki put kad ode, zovu me i kažu da se nikako ne prilagođava i da ne želi da jede/pije, pa čak ni da se igra, samo plače.

Prošle nedelje su postavili neke slike na stranicu grupe; Na svim fotografijama sam pronašla svoju ćerku kako plače .

Iskreno, fotografija mi je bila uznemirujuća; svi su jeli svoje obroke – stajala je u uglu plačući i trljala ruke. Nisam mogla da vidim nijednu stolicu za sedenje ili obrok za nju.

Pokupila sam je u roku od tri sata. Oči i lice joj izgledaju kao da je celo vreme plakala. Da li je ovo normalno za decu? Šta bih trebala da uradim?"

Evo šta zabrinutoj mami odgovara stručnjak za roditeljstvo Džordana Šel:

"Anksioznost odvajanja je "normalna" u ovom uzrastu. To je faza kroz koju svi prolaze, što je neverovatno frustrirajuće i uznemirujuće, kako za dete, tako i za roditelje.

Vrtić bi trebalo da bude okruženje pune ljubavi i nege. Većina dece će plakati ili se prilepiti za vas kao koala pri odlasku, ali prestaju nakon nekoliko minuta (često pre nego što izađete na vrata recepcije). Dok roditelji ostavljaju decu sa velikom dozom krivice, mališani često ubrzo pestaju da plaču i navikavaju se.

Potrebno je više vremena da se mališani skrase; pre nego što napadne anksioznost zbog razdvajanja, oni će često mahati dok izlazite kroz vrata. Ali kada su svesni - to je za njih porazno.

Ono što vi i vaše dete doživljavate je neodrživo. Verovatno ste zabrinuti zbog odlaska, znajući njene reakcije i uznemirenost, koje bi ona internalizovala (deca su veoma prijemčiva za naše emocije), a onda ona ne želi da odete. To je začarani krug koji je veoma teško prekinuti.

Takođe, zvuči kao da ste izgubili poverenje u obdanište i vaspitače, a na osnovu fotografija koje ste dobili mogu da vidim zašto.

Pokušajte da razgovarate sa vaspitačicama i sa nadležnima u vrtiću kako dete što bezbolnije da proše kroz adaptaciju. Nije lako seckati i menjati obdaništa. Za neke, morate biti na dugačkoj listi čekanja!

Oni su stručnjaci i znali bi kako da upravljaju razdvajanjem, ali bih ipak zamolio da ona ima drugu orijentaciju. Ovo nije idealno za zaposlene roditelje - ali bi moglo biti vredno toga na duge staze.

Tokom orijentacije pogledajte koji joj se vaspitač dopada. Takođe, podelite šta su joj omiljene stvari, "gledanje napolje u ptice" ili "slaganje kocki". Daleko je lakše preći iz maminog naručja u drugu poznatu osobu koja može da je drži i odvede do nečega što joj se dopada (poznato kao distrakcija) da bi je održala mirnom.

Još jedan predlog da prekinete ciklus plakanja je da je vaš partner ostavi. Biće vam teško bez obzira na to, ali ako niste tamo, možda će vam biti lakše. Ako se ne popravi i ona je i dalje ostavljena da sama plače, odbijajući da jede ili da se promeni, onda je vreme da promeni vrtić. U tom uzrastu dete ne treba ostavljati da reguliše svoje emocije. "

BONUS VIDEO:

Majka vodi dete na povocu TikTok/ thesimplemum

(Yumama/T.A.S.)