Sva deca vole da skaču, trče i lupaju po kući - koliko god ih smirivali, oni su hiperaktivni. Često su roditelji na rubu živaca, ali slična je situacija i sa komšilukom. Kako bezazlenu dečiju igru i graju ne pretvoriti u rat sa komšijama? Šta da uradite ako komšije imaju pritužbe na ponašanje vaše dece?

Ako ne želite da dovedete do sukoba, možete izaći u susret komšijama na pola puta i smanjiti količinu buke koju pravi dete. Vodite računa o zvučnoj izolaciji poda, zidova i plafona. Ne samo vašim komšijama, već i vama biće mnogo udobnije.

Ako veliko renoviranje nije deo vaših planova, pomoći će izolacija od sunđeraste sklopive podloge poput podnih puzli koje možete staviti na pod kako se ne bi čulo trčkaranje po dečijoj sobi, a samim tim ćete i ublažiti pad deteta ako se dogodi.

Pazite da vaše dete ne lupa štapovima o radijator ili loncima po podu – možete živeti i bez ovih igrica, a od takvih zvukova verovatno i vas boli glava. Odvojite unutrašnje i spoljašnje igračke i objasnite mališanu šta može da koristi kod kuće, a sa čim se igra napolju.

Ako imate drveni pod koji dobro provodi zvuk, ne bi trebalo da dete vozi biciklu, skejt ili trotinet po njemu, kao i da ne prskače konopac. Dete može da igra takve igre sa istim zadovoljstvom na svežem vazduhu. Za stariju decu uvedite pravila igre. Na primer, dajte žuti karton (tužni smajli) za sviranje muzičkih instrumenata posle 21.00 ili noćne fudbalske utakmice.

Razgovarajte sa komšijama o njihovom rasporedu - Kada spavaju, bebu je vredno zauzeti tihim igrama, a kada nisu kod kuće, možete se opustiti. Dogovorite se o određenim satima kada dete može da se igra, a da mu ne smeta previše. Ako su komšije razumni ljudi, razumeju da dete fizički ne može mirno da sedi ceo dan.

Kućni red je od 16.00 do 18.00 sati i od 22.00 do 7.00 časova. Kućni red vikendom je od 14.00 do 18.00 sati i od 22.00 do 8.00 časova subotom i 10.00 nedeljom. Pokušajte da poštujete ovaj raspored kada je reč o bučnim igrama dece.

Ako naiđete na neprikladne komšije koji ne slušaju nijednu reč ili uopšte neće da komuniciraju sa vama, već samo zovu policiju, moraćete da postupite drugačije. Ako vam se na pragu pojavi policajac, pustite ga unutra, pokažite dete i objasnite mu situaciju. Najverovatnije, sve će se tu završiti. Normalan čovek razume da dete nije sposobna da napravi ogromnu buku, što znači da nema razloga za kaznu, piše portal detstrana.ru.

Pa, ako su komšije potpuno poludele i bave se sabotažom: kucaju i prave buku u znak odmazde kada vi i vaše dete spavate, kvare ili prljaju ulazna vrata stana, pokušavaju da provale – onda zakon je već na vašoj strani, a vi to mirne savesti možete zapisati sve i pozvati policiju. Takođe, možete sazvati i sastanak stanara tako da zajedno dođete do rešenja.

Najbolje rešenje je svakako da pronađete kompromis sa komšijama i sve rešite sami, a tako ćete i deci primerom pokazati kako se mirnim putem i dijalogom rešavaju problemi.

BONUS VIDEO:

Mališan pomaže mami u čišćenju TikTok/mariaurangaa

(Yumama/T.A.S.)