Neka deca vole lutke, druga automobile. Neki su zainteresovani za tehnologiju, drugi za biljke ili životinje, a treći za modu. Ali ako je vaše dete opsednuto dinosaurusima i može lako da razlikuje brahiosaurusa od diplodoka, onda bi to mogao biti znak da imate malog genija.

Zajedničko istraživanje Univerziteta Viskonsin i Univerziteta Indijana pokazuje da deca koja su zainteresovana za dinosauruse, vole ih, skupljaju igračke, čitaju o njima i razlikuju ih po vrstama imaju veću inteligenciju.

Ova deca, utvrdili su naučnici, imaju bolju istrajnost, pažnju i složenije veštine razmišljanja kao što je obrada informacija. A način na koji dete uči o dinosaurusima pomaže mu da razvija strategije rešavanja problema tokom celog života.

Dakle, čak i ako detetovo interesovanje za dinosauruse brzo nestane (samo 20 odsto dečijih hobija ostaje nepromenjeno nekoliko godina), kvaliteti koje ovaj hobi neguje neće nestati.

Inače, ljubav prema dinosaurusima nije jedini znak visoke inteligencije kod dece. Prema stručnjacima, hobiji koji takođe mogu da podstaknu razvoj inteligencije kod dece su sviranje muzičkog instrumenta, učenje novog jezika, svakodnevno čitanje, eksperimentisanje sa umetnošću i zadacima itd.

(Yumama)

BONUS VIDEO: 

Igračke nekada i sad: Najvažnije je da ne budu rodno obeležene Kurir televizija