Ništa nije važnije nego da je vrtić kome poveravate svoje dete sigurno mesto, gde se i dete i vi osećate prijatno, dobrodošlo i srećno. Pored svih izazova kroz koje se prolazi u periodu biranja vrtića, polazak, jako je bitno na početku prepoznati šta su znaci upozorenja, da to možda i nije dobro mesto za svakodnevnu brigu o mališanu.

Obratite pažnju na sledeće osnovne parametre:

1. Komunikacija

Loša komunikacija je daleko najupadljiviji znak upozorenja loše brige u obdaništu. Mogućnost da otvoreno razgovarate o tekućim pitanjima je najvažnije za dobrobit vašeg deteta. Ako niko nema vremena da odgovoro na vaša pitanja, ne saopštava vam se kako je dete provelo dan, koji su mu izazovi, da li je sve bilo u redu - nešto zaista nije u redu i imate razloga za brigu.

2. Bezbednost

Bezbednostje zaista najvažniji i osnovni aspekt kvalitetne brige o deci, bilo gde, a pogotovu u vrtićima. Postoje strogo propisana pravila sigurnosti, koje svaka ovakva ustanova mora da ispunjava, koja se proveravaju. Nije pitanje da li je prostor u kome će dete biti apsolutno bezbedan, tu ne sme da bude nikakvih kompromisa- ni u sobi, uslovima u kupatilu, dvorištu, ulazima, krevetićima. Kada prvi put dolazite u vrtić, pre nego dete pođe u njega, podrobno pogledajte prostorije, pitajte sve što vas zanima, to nikako nije previše.

3. Čistoća

Deca su sklona neredu, često se prljaju, prosipaju, stalno je potrebno održavati i njihovu ličnu higijenu i prostora u kome borave. Takođe, jako je važno da imate uvid u to kako se brine o čišćenju, kakvi su toaleti, koliko često se deca presvlače u jaslicama, kakva su iskustva drugih roditelja. Ne mora niko da vam objašnjava, da je sve manje od čisto, neprihvatljivo.

4. Privrženost vaspitačica

Možda na prvi pogled deluje preterano kao zahtev ali važno je, da osobe koje brinu pola dana o vašem mališanu, mu budu naklonjene, da za njih nije samo obaveza, posao i zadatak koji moraju da obave. Pored sve preopterećenosti, ogromne odgovornosti i nimalo lakog posla koje vaspitači obavljaju u našim vrtićima, jako je važno da su prema svakom detetu ljubazne, predusretljive, nekad stroge ali uvek fer. Kroz par susreta, razgovor, kada vidite kako se ponašaju ne samo prema vašem nego i drugom detetu, biće vam jasno da li je to vrtić gde se decom bave osobe koje ih i vole. Nedostatak topline, može da ima veoma ozbilje posledice na razvoj deteta kako emotivno tako i u svakom drugom smislu.

5. Pravila i disciplina

Struktura je je važna u životu vašeg deteta. Vrtići su prvi prostori van topline i sigurnosti doma, gde treba da se prilagode opštim pravilima, poštuju red i raspored, što često ne mora da bude odmah lako ni vama ni detetu. Jako je važno da u vrtiću postoji raspored dnevnih obaveza, kada se ruča, spava, igra, ide napolje i da se tog rasporeda strogo drži. Ovo će u mnogome pomoći da se dete socijalizuje, navikne na postavljanje granica i stiče polako odgovornost. Raspitajte se o dnevnim raspredima, pravilima koja važe u vrtiću, konkretnu grupu pa čak i za vaspitača vašeg deteta. Treba da vam sve jasno objasne, uvek.

6. Aktivnosti i programi

Vrtići se mnogo razlikuju upravo po načinu na koji se bave decom, šta deca uče, kako se igraju deca, šta im je na raspolaganju od igrački, koliko vremena provode napolju i sl. Deci je neophodna stimulacija od najranije dobi, čak i bebama u jaslicama, nije dovoljna prosta nega kojom se zadovoljavaju njihove osnovne postrebe, već i pažnja, igra, druženje.

Aktivnosti moraju biti prilagođene uzrastu, broju dece u grupi i ličnim osobinama svakog deteta. Opšte je poznato da mališani su najnezadovoljniji i nemirniji kada im je dosadno, kada nisu zaiteresovana. Zato se raspitajte čime se u vrtiću u određenoj grupi bave, koje programe primenjuju, da li deca crtaju, uče pesmice, igraju društvene igre, imaju neke kreativne radionice, ili puno vremena borave gledajući crtane filmove ili jurcajući po dvorištu kada su napolju.

(Yumama)

BONUS VIDEO

Kako su roditelji hranili decu 80-ih i 90-ih TikTok/nostalgicallyrachel