Roditelje i te kako ume da iznervira kada dete odugovlači sa obavljanjem nekih svojih obaveza i na sve što mu kažu da uradi ono odgovara: "Evo, sad ću". Ako više ne možete da trpite toliko "razvlačenje", obradovaće vas kada čujete da postoje načini da pomognete detetu da pobedi odlaganje obaveza i postane mnogo efikasnije.

Evo šta možete da uradite.

1. Identifikujte šta je to što ometa dete

Na primer, može pomoći da isključite internet kod kuće i oduzmete detetu mobilni telefon dok ono radi domaći ili neku drugu svoju obavezu. Okruženje u kojem nema stvari koje ometaju mališane, kako bi oni bili fokusirani na domaći zadatak, vreme koje provode sa porodicom ili već na neku obavezu koju treba da obave, prenosi yourtango.com.

2. Naučite ga da reguliše emocije

Da bi dete moglo da se odupre odlaganju svojih obaveza, prvo mora da postane svesno svojih emocija. Psihoterapeut Brent Berman ističe da mališanima može da pomogne disanje iz dijafragme da se usredsrede na ono što treba da urade.

3. Postavite manje ciljeve

Veliki projekat u školi ili kod kuće može da bude previše za dete. Pokažite mališanu kako da neki veliki zadatak podeli na više manjih, tako će osećati manje pritisak i stres i veće su šanse da efikasno uradi ono što treba.

4. Povežite ciljeve sa privilegijama

Na primer, savetuje psihoterapeut, dozvolite deci da gledaju TV ili koriste internet tek kada završe domaći zadatak ili neku drugu obavezu koju imaju. To će pomoći da dete nauči da su privilegije rezultat odgovornog ponašanja.

5. Pomozite mu da upravlja vremenom

Deca ne znaju kako da dobro organizuju svoje vreme, ali je posao roditelja da ih nauče da to rade efikasno. Na primer, dajte deci da napišu svoje obaveze na papir i zatim da precrtavaju redom kada ih obave. To će im pomoći da se osećaju ispunjeno kada sve obave i dobro će uticati na njihovo samopouzdanje.

Ovih pet koraka pomoći će da mališani smanje na minumum odlaganje svojih obaveza, a što ranije počnete da ih koristite, to će ih lakše prihvatiti.

BONUS VIDEO:

Šta psiholog ne bi rekla svom detetu TikTok/psychologywithdrana

(Yumama/N. Z.)