Polazak u školu poseban je trenutak u životu i dece i majki. Kada sednu u đačke klupe, mališane sačeka red druženja, učenja, zabave, ali ponekad i problema sa učenjem.

Problemi i učenju se karakterišu kao problemi sa čitanjem, pisanjem, slušanjem, logičkim zadacima (prikladnim uzrastu, naravno) i matematikom. Dete može da ima neki od navedenih problema, a ne sve, a važno je da roditelji imaju na umu da to ne znači da je njihovo dete lenjo i odbija da uči – važno je razlikovati te dve stvari.

Problemi u učenju najčešće se primećuju negde oko pete godine, kada dete ide u školu, tačnije vrtić ili predškolsko, prenosi guiainfantil.com.

Znaci da dete ima probleme u učenju

  1. Dete ima poteškoće da razume i prati određene zadatke ili instrukcije koje mu se daju.
  2. Ima problema da prihvati i zapamti nešto što mu je upravo rečeno.
  3. Problemi se javljaju u savladavanju osnova čitanja, pisanja, sricanja slova ili matematičkih veština.
  4. Dete ima problema da razlikuje levo i desno, da prepozna reči i slično. Takođe, može da ima tendenciju da piše slova i brojeve unazad.
  5. Mogu da se jave i poteškoće u koordinaciji dok dete hoda, bavi se nekim sportom, pa čak i dok se oblači ili vezuje pertle.
  6. Javljaju se poteškoće u organizovanju knjiga, svezaka i drugih školskih stvari.
  7. Dete ima poteškoće da se orijentiše u vremenu.
  8. Ne ume da kontroliše uzbuđenje ili ljutnju.

Ukoliko dete ima jedan ili više navedenih znakova koji su karakteristični za probleme u učenju, najbolje je da o tome razgovarate sa učiteljem ili učiteljicom svog mališana, a zatim da potražite stručnu pomoć.

Zapostavljanje problema u učenju može detetu da stvori veće probleme, tako da je bolje na vreme raditi na njima. Imajte na umu da samo stručnjak može da proceni sa sigurnošću da li dete zaista ima problem u učenju ili možda pati od nekih poremećaja poput disleksije, hiperaktivnosti i slično.

BONUS VIDEO:

Učenje deteta da se obriše posle velike nužde TikTok/onlychassidy

(Yumama/N. Z.)