Koliko vremena provodete ispred ekrana - bez obzira da li je to TV, rčunar, mobilni telefon? Nije iznenađujuće što deca traže telefone, oni kopiraju naše ponašanje. Ukoliko im na mobilnom otkrijete igrice i zanimljive snimke za decu, za mnoge roditelje predstavlja izazov da uzmu od deteta telefon - nastaje vika i histerija.

Porodični psiholog Viktorija Dmitrieva otkriva kako da oduzmete deci telefon, a da se to ne pretvori u agoniju, svađu i plakanje.

Naravno, nemoguće je zamisliti savremeni svet bez uređaja i digitalnih tehnologija — deca se više ne mogu učiti i odgajati "na starinski način". Međutim, ako ne kontrolišete u potpunosti vreme koje provode sa pametnim telefonom u rukama, mogu dobiti ozbiljne probleme sa učenjem.

Mobilni telefon - po rasporedu

Najbolje je ako dete igra igrice ili gleda YouTube video zapise u isto vreme tokom dana – na primer, posle časova u vrtiću ili školi. A vikendom - posle ručka. Ako dete tačno zna kada ćete mu dati gedžet i koliko će dugo da ostane u njegovim rukama, neće izazivati bes u neprikladnim trenucima.

Nemojte iznenada uzimati uređaj
Malo je verovatno da bi vam se dopalo da vam neko zalupi laptop ili izvuče žicu iz rutera iz utičnice usred radnog dana. Da, vaše dete verovatno ne rešava složene probleme (najverovatnije gleda video snimke ili igra igrice), ali nema potrebe da mu naglo otimate telefon. Upozorite da ćete za 10 minuta uzeti uređaj - pustite ga da završi igru i pogleda video.

Ako vaše dete preda svoj telefon bez ikakvih podsetnika, žalbi ili uvreda, saglasite se da mu sledeći put povećate vreme ispred ekrana za 15 minuta. Tako će dete naučiti da organizuje svoje vreme sa mobilnim telefonom, a histerije će biti znatno manje.

Zanimljivi hobiji
Ako nema apsolutno ništa da se radi kod kuće, naravno, dete će se izgubiti u spravama. Možete smisliti aktivnost koju će svi članovi porodice raditi zajedno svaki dan - igrati društvene igre, gledati film, raditi nešto rukama ili ići u šetnju. Razmislite o tome koji bi hobi bio zanimljiv vašem detetu - mozaik, modeliranje, crtanje, vez, pletenje, građevinski setovi - postoji mnogo opcija. Svaki od njih može biti dobra alternativa gadžetima.

Neka vaš dom bude mesto sigurnosti, udobnosti i ljubavi za dete

Deca mogu upasti u virtuelnu stvarnost ako ne mogu da se izbore sa teškoćama u stvarnom svetu. Razmislite koliko pažnje posvećujete svom detetu? Koliko često razgovarate sa njim, da li ga mnogo kritikujete? U kakvom je stanju vaš brak? Ako porodica ima udobno i mirno okruženje, članovi porodice su ujedinjeni i prijateljski raspoloženi, zavisnost od uređaja možda neće nastati.

BONUS VIDEO:

Mama je ofarbala ćerkinu jelku TikTok/nattiejopo

(Yumama/T.A.S.)