Učenje većini mališana nije omiljena aktivnost, pa tako mnogi roditelji imaju problem sa decom koja neće da uče i rade svoje domaće zadatke. Ponekad mame i tate misle da pomažu deci tako što domaći urade umesto njih, ali zapravo na duže staze će jedino pomoći ako motivišete dete da uči.

To je, naravno, lakše reći nego uraditi, ali evo nekoliko stvari koje mogu da pomognu.

1. Izaberite lokaciju

Uzmite u obzir potrebe i karakter svog deteta – neka deca vole da su sama kada uče, druga više vole da domaći rade za trpezarijskim stolom, u blizini drugih članova porodice. Koju god lokaciju da odaberete, pobrinite se da školske stvari vašem mališanu budu u blizini.

Ukoliko dete ima svoj radni sto, sve ono što mu je potrebno čuvajte u fiokama, a ukoliko domaće zadatke i učenje obavlja u trpezariji, izdvojite neku fioku ili policu gde će moći da stavlja svoje stvari, piše portal parents.ru.

2. Planirajte unapred

Naučite svoje dete da unapred isplanira svoje školske obaveze tokom nedelje, može pomoći da mu na sto ili u blizini stola postavite kalendar. Na kalendaru možete da obeležite šta svakog dana mora da uradi, barem ono što se unapred zna.

Takođe, možda će mališanu biti zanimljivo da sami napravite planer, tako što ćete na parčetu papira ispisati sve dane u mesecu (ili ćete to, možda, raditi sedmično), pa ispisati dane različitim bojama, ukrasiti tabelu po želji.

3. Rešite se nereda

Sklonite sve nepotrebno sa stola za kojim dete uči, ostavite samo lampu ukoliko mu je potrebna. Uredni radni sto će pomoći detetu da se lakše koncentriše na zadatke.

4. Pratite vreme

Okačite zidni sat negde u blizini, kako bi dete moglo da završi učenje u određeno vreme. Takođe, to će mu pomoći da bude orgnanizovanije. Možda će pomoći i da koristite tajmer, pa da, recimo, detetu odredite vreme za učenje, na primer pola sata, tako da vas tajmer obavesti kada vreme istekne i dete ima pauzu.

5. Potrebne stvari na dohvat ruke

U blizini stola za kojim dete uči ostavite njegov ranac, kako bi mu potrebne stvari bile na dohvat ruke. Ovako ćete sprečiti da dete stalno ustaje da uzima nešto što mu zatreba i da mu to ometa koncentraciju. Takođe, možete na bočnu stranu stola da okačite i neki organizer u koji će mališan moći da stavlja stvari poput olovaka, lenjira i sličnih stvari.

7. Dodajte malo boje

Imajte na umu da će dete lakše učiti ukoliko mu se dopada prostor u kojem uči. To ne znači da treba da kupujete neki preskupi radni sto, dovoljno će biti da, recimo, ofarbare police ili fioke u neke upadljivije boje. Kupite raznobojne kutije u koje dete može da smešta papire, sveske kokje koristi... Dobro će biti da u ovakve "prepravke" uključite i dete, tako neće domaći zadatak doživljavati kao neku dosadnu obavezu.

BONUS VIDEO:

Kako da uštedite kada kupujete deci školski pribor Tik Tok/_adaywithmissa

(Yumama/N. Z.)