Svakom roditelju je jako važno da dete nauči i igra se samo. Pored mira, tišine i vremena koje dobijate za svoje obaveze, zapravo samostalno igranje je jako važno i za samo dete

Ovo su razvojne prednosti koje deca koja se sama zaigraju dobijaju:

1. Uči se granicama

Granice nisu loša stvar. Iako bi u početku mogli naići na otpor, granice ponašanja i onoga što je detetu dopušteno pružaju mu sigurnost. One pomažu deci da se osećaju sigurno emocionalno u svom okruženju.

2. Uče da sami smisle sebi igru

Pošto je vaše prepušteno je sopstvenim idejama, postaće bolje pronalaženju načina da se zabavi, mašta i smisli sopstvene planove.

3. Neguje kreativnost

Najvažniji aspekt ovog vremena je da vaše dete uči da se fokusira na ono što može da uradi sa stvarima koje ima i na raspolaganju su mu trenutno. Tako će postati mnogo zadovoljnije i samouverenije. Ograničavanje izbora će podstaći kreativnost, a ne ograničiti je. Možda če konačno otkriti da ima dovoljno igračaka.

4. Stare igračke su dovoljne

Tokom igre, vaše dete će moći da otkrije nove načine da se igra sa svojim starim igračkama. Biće slobodno da proširi svoju maštu dok se pretvara, gradi ili bilo šta drugo što može smisliti. Mogućnosti su beskonačne!

5. Povećava fokus i pažnju

Biti u stanju da ostaneš fokusiran na zadatak je veština koju treba razviti. Deci su posebno potrebne prilike da ovo vežbaju. Vremenom ćete početi da primećujete da će se vreme koje vaše dete može da ostane fokusirano na jednu stvar povećati. Ovo će zauzvrat ojačati njegovo strpljenje, veštine rešavanja problema, maštu i kreativnost!

6. Razvija strpljenje

U početku, samostalno igranje može izgledati kao vežba strpljenja za vas i vaše dete ako mu ne ide. Pošto nema drugog pritiska da uradi bilo šta ili da ugodi bilo kome drugom, ono će moći da provede više vremena u otkrivanju stvari. A kako se strpljenje povećava, tako će rasti i veštine rešavanja problema.

7. Gradi samopouzdanje

Kako se strpljenje i veštine rešavanja problema vašeg deteta budu razvijale, tako će i njegovo samopouzdanje rasti. Imaće lično i sigurno mesto za isprobavanje novih stvari. I počeće da veruje u svoju sposobnost da shvati svet oko sebe.

9. Razvija samostalnost

Vaše dete se samo igra, to znači da se ne može osloniti na vas da sve dobije ili da mu priskačete stalno u pomo. I to je u redu! Razvija kreativnost i veštine rešavanja problema i prirodno će početi da postaje samopouzdanije i nezavisnije.

10. Razvija socijalne veštine

Sjajno je da deca trebaju i žele da se druže. Ali takođe im je važno da bude u redu da se igraju sami. Naučiće da budu zadovoljni sobom i da ne zavise previše od drugih da bi bili srećni.

11. Jača emocionalnu stabilnost

Deca koja su sama povremeno su smirenija. Omogućena im je šansa da se opuste i napune baterije, nakon stimulativnih aktivnosti.

12. Smanjuje se uznemirenje odvajanjem

Mnoga deca se bore sa anksioznošću odvajanja. Iako je to normalan deo razvoja, samostalno igranje će pomoći vašem detetu da ga preraste.

13. Uči se poslušnosti

Pošto se vašem detetu postavljaju granice tokom igre, a vi nastavljate da ih jačate, ono se uči veštinama poslušnosti i samokontrole.

14. Priprema za školu

Sve gore pomenute veštine će pomoći vašem detetu dok se razvija. A kada dođe vreme za školu, on će imati mnoge veštine koje će mu pomoći da bude uspešno.

15. Uči se urednosti

Počnite otprilike u vreme kada vaše dete može da sedi bez pomoći, da vam pomaže da pokupi igračke posle svake igre. U početku ćete vi više spremati ali kako bude starija, počeće da pomaže sve više.

(Yumama)

BONUS VIDEO

Simptomi autizam kod dece Tiktok/happy_ville