Pored klasične pripreme za polazak u školu na koju smo navikli, što je na prvom mestu kupovina knjiga i pribora, postoji i drugi deo podjednako važan, a to je psihološka priprema deteta.

Važno je da svom detetu date neke suštinske savete koji će mu pomoći da se nosi sa stresom i anksioznošću nakon povratka u školu, piše portal index.hr. Psiholog Hauard I. Liu je otac četvoro dece školskog uzrasta. Kaže da postoji pet jednostavnih saveta za mentalno zdravlje pre povratka u školu. On podstiče sve roditelje da ih nauče i primenjuju na svojoj deci.

Redovno provodite kvalitetno vreme sa decom! Liu kaže da je provođenje vremena sa detetom pre ili posle škole odličan način da podstaknete važne razgovore o njihovom mentalnom i emocionalnom razvoju. "Ja sam jutarnji tip pa vozim decu u školu ujutru. Mislim da je to sjajan trenutak za razgovor sa detetom", rekao je psiholog za Today. Studija iz 2023. objavljena u časopisu Frontiers in Psichology pokazala je da je pažnja roditelja važna za dobrobit dece.

Razgovarajte o vršnjačkom nasilju. Svaki peti srednjoškolac prijavljuje da je zlostavljan u školi, a svaki šesti se žali da ga maltretiraju na društvenoj mreži. „Zanimljiva stvar koju sam otkrio kao dečiji psihijatar je da deca ne govore o zlostavljanju osim ako ih direktno ne pitate da li su doživeli neki oblik zlostavljanja. Tako da morate da razgovarate sa njima o tome“, kaže on.

Vratite se rutini na vreme! Iako je svi vole da dozvole deci da ostanu budni do kasno tokom leta, važno je da ih na vreme vratite u rutinu. Doktor Liu savetuje da najmanje tri nedelje pre početka škole dete treba da počne da se navikava na rutinu spavanja koju će pratiti kada škola počne. Prema jednoj studiji iz 2022, deca koja ne spavaju dovoljno imaju više problema sa mentalnim zdravljem i ponašanjem od svojih vršnjaka koji dovoljno spavaju. Takođe je utvrđeno da je nedostatak sna povezan sa „stresom, depresijom, anksioznošću i agresivnim ponašanjem“.

Svaki dan odvojite vreme za porodični obrok. Porodični terapeut En Fišel rekla je na Harvardskoj visokoj školi za obrazovanje da samo 30 odsto američkih porodica redovno večera zajedno, uprkos studijama koje pokazuju da su redovni porodični obroci povezani sa nižim stopama depresije i anksioznosti.

I na kraju, dr Liu primećuje da je vežba veoma važna. On kaže da je vežba "stvarno važno sredstvo za upravljanje anksioznošću i depresijom, posebno ako je blaga do umerene."

BONUS VIDEO

POLAZAK U ŠKOLU IZ DEČJEG UGLA: Boje se da se zaraze, ali presrećni zbog društva (KURIR TV) Kurir TV

Izvor: Yumama