Razvijati samopouzdanje kod dece je izuzetno važna stvar u njihovom razvoju koja počinje od malih nogu. Samopouzdanje može značajno uticati na to kako deca uče, stiču određene veštine, kakav odnos imaju sa vršnjacima, odnos prema sebi itd.

Samopouzdanje je zapravo jedna od najvažnijih stvari koje roditelj može da prenese svom detetu, istakao je psiholog Karl Pikart. Objasnio je da deca koja nemaju razvijeno samopouzdanje radije ostaju u okvirima poznatog, ređe pokušavaju nove stvari, izbegavaju da se upuštaju u nepromišljene izazove i često se plaše da će doživeti neuspeh ili razočaranje.

Dr Pikart istakao je da deca koja imaju samopouzdanje zapravo poseduju jednu sjajnu osobinu koju im roditelji usađuju - radoznalost. Iako čuvanje hiperaktivnog i radoznalog deteta često može da bude iscrpljujuće za roditelje, stručnjaci ističu da je važno ovu karakteristiku negovati kod mališana jer je značajna za njihovu inteligenciju, maštu, kao i samopouzdanje.

To su oni mališani koji iznova mamama i tatama postavljaju razna pitanja, vole da istražuju svet i svakog dana saznaju i otkrivaju nešto novo. Ukoliko ih podstaknete da nastave sa tim, odgovarate im na pitanja i pomažete im da istražuju, psiholog objašnjava da su veće šanse da odgajate samopouzdano dete.

Izvor: Yumama