Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DOSTA VAM JE KOCKICA, LUTKICA I AUTIĆA: Sa ovih 5 trikova možete naučiti dete da se samostalno igra

Autor Sandra Krstanović

Jasno je da se ne možete celi dan igrati sa svojom decom, ovo su mali trikovi kako ih motivisati da se igraju sami.

 dete se igra.jpg Izvor: Shutterstock

Dođete umorni sa posla ili vas toliko toga čeka da sredite u kući, a dete želi da se igra sa vama jer ne zna drugačije.

Možda će vas zanimati

Ovo su samo neke od strategija kako detetu samostalnu igru učiniti zanimljivom.

Započnite polako

Najavite detetu na vreme da ćete otići na nekoliko minuta, npr. oprati sudove, da nećete otići daleko i da ćete se brzo vratiti. S vremenom ćete moći produživati svoje odsustvo, važno je ostati strpljiv dok se to ne dogodi. Nemojte se iskradati dok dete ne gleda jer tako možete samo povećati njihovu potrebu za vama.

Redovito rotirajte igračke

Odaberite nekoliko detetovih igračaka, spremite ih u kutiju i maknite na nekoliko nedelja. Kad ih vratite, detetu će se činiti relativno novima pa će to biti dobra distrakcija od manjka vaše prisutnosti. Takve rotacije možete raditi svakih nekolikonedelja

Paralelna igra

Kako biste podstakli decu na samostalnu igru, dajte im primer. Predložite im da listaju knjigu dok vi, pored njih, čitate neku svoju. Možete im predložiti da crtaju za stolom dok vi za istim stolom rešavate račune. Deca vole biti kao vi i rado će imitirati vaše ponašanje.

 dete crta.jpg
Dete crta
Izvor: Shutterstock

Planirajte druženja s drugom decom

Iako će se na prvu činiti kao medveđa usluga jer ćete detetu osigurati društvo i tako mu onemogućiti učenje da se igra samo, stručnjaci tvrde da se dete i u ovom slučaju uči samostalno igrati. Nekoliko sati provedenih u društvu sa drugom decom i sam će dobiti ideje sa čim da se igra kada ostane sam.

Uključite dete u svakodnevne poslove

Detetovu potrebu za pažnjom nahranite uključivanjem u jednostavne, svakodnevne radnje koje obavljate. Neka vam pomogne u pranju sudova, slaganju odeće, čišćenju stola. Vi ćete na miru obaviti ono što trebate, a dete će se osećati uključeno i zadovoljno nakon obavljenog zadatka.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica