Dok se svaka beba razvija svojom brzinom i postoji mnogo faktora koje treba uzeti u obzir, logoped i direktorka logopedskog centra Loren Rajnhard je objasnila koliko reči dete treba da izgovori do određenog uzrasta. Ali imajte na umu da se razvojne norme sve dece razlikuju i konačnu "presudu" donosi logoped tokom pregleda deteta.

Evo koliko reči dete treba da zna sa:

Godinu dana
Prema rečima logopeda, do prvog rođendana dete treba da izgovori barem prvu reč - a možda i nekoliko. Ovde moramo uzeti u obzir da, prema istraživanjima, dečaci obično počinju da govore kasnije od devojčica.

Godinu i po
Što dalje idete, rečnik vašeg deteta treba da raste. "Do navršenih 18 meseci, očekujem da vidim bebu koja koristi najmanje dvadeset reči", kaže Loren. "One ne moraju da budu izgovorene savršeno jasno, ali treba da budu dosledne i razumljive." Ne brinite ako postoje određene reči ili kombinacije slova koje vaše dete izgovara pogrešno. U ovom dobu ovo je normalno.

Dve godine
"Do ovog uzrasta, vaše dete bi trebalo da bude u stanju da spoji najmanje dve reči, kao što su veliki i lopta, mama i kreni, ili žuto i sunce", kaže Loren. Odnosno, beba već izgovara jednostavne fraze. Kako bi to bilo moguće, bebin rečnik treba da ima oko 100 reči.

Tri godine
Između dve i tri godine govor dece treba da se razvija veoma aktivno. Do trećeg rođendana vaša beba bi trebalo da ima oko 1.000 reči u svom rečniku. Još jedna važna stvar: do treće godine deca treba da koriste rečenice od najmanje pet do sedam reči. A govor bebe takođe treba da bude razumljiv ljudima van porodice.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Negativni efekti upotrebe tehnologije na razvoj dece kurir televizija