Više simptoma odjednom kod dece sa senzornim problemima je teško primetiti i često je lako da se previde. U stvari, postoji dosta crvenih zastavica koje roditeljima možda promaknu a vaspitači, porodica, prijatelji ih lako vide kao drugačije i upadljive.

Nespretnost

Nije neuobičajeno da vidite da dete gubi ravnotežu, zbog čega bi neki roditelji mogli da previde nespretnost. Ipak, to može biti znak da dete ima neke senzorne probleme. Prema Your Kids Table, dete može biti nespretno ako njegov osećaj za prostor ne funkcioniše kako bi trebalo. To takođe može biti znak da postoji problem sa vestibularnim sistemom za ravnotežu deteta.

Ne vole određene društvene događaje

Neka deca su društveni leptiri, a druga više vole samoću. Bez obzira da li dete voli da se druži sa drugima ili ne, to može biti samo deo njegove ličnosti, zbog čega je ovo crvena zastavica koju roditelj lako može da propuste. Ali roditelji treba da obrate veliku pažnju na to kako se njihova deca ponašaju kada je u pitanju prisustvovanje društvenim događajima. Stvari poput svetla, buke i slučajnog dodirivanja od strane drugih ljudi zapravo mogu biti bolne za one sa problemima senzorne obrade.

Ignorisanje

Ako dete izgleda kao da nekoga ignoriše, možda to ne radi namerno. Ovo nije uvek ozbiljan problem, zbog čega se ponekad može prevideti, ali u nekim slučajevima to može biti znak da se dete suočava sa problemom senzorne obrade. Ako se ovo dešava detetu sa senzornim problemima, moguće je da ono ne može da čuje stvari kako bi trebalo. Možda postoji problem sa vestibularnom obradom

Lako se uznemire

Oni koji su provodili mnogo vremena sa malom i starijom decom verovatno znaju da deca vole da se mnogo kreću. Obično imaju puno energije i veoma su aktivni. Ali ponekad se neka deca mogu ponašati malo drugačije.
Na primer, dodirivanje druge dece može ih rasplakati.

Sve žvaću

Nešto što roditelji mogu primetiti je da deca, posebno mala, jako vole da žvaću stvari. Dakle, kada dete želi da sve stavlja u usta, njegovi roditelji možda ne misle da je to velika stvar. Ali moguće je da bi to mogao biti problem kada porastu.

Odeća je važna

Uopšte nije neuobičajeno da dete ima omiljenu odeću. Zato, ako dete preferira neku garderobu u odnosu na drugu, njihovi roditelji možda neće pomisliti da je to bitno. Ali to je nešto na šta bi mogli da obrate pažnju jer može biti znak da dete ima problem sa senzornom obradom. Takva deca mogu zapravo osetiti fizičku nelagodnost ako nose određene stvari. Dodir neke odeće u velikoj meri može da im smeta, a neka deca mogu preterano reagovati na to.

Način na koji hodaju može biti znak

Roditelji treba da obrate malo više pažnje na način na koji njihova deca hodaju. Prema Centru za terapiju konekcija, ako dete hoda na prstima, može imati problem sa senzornom obradom. Takva deca žele da osećaj na nogama pri hodanju svedu na minimum. Ali roditelji treba da znaju da to nije jedini razlog zašto dete može da počne da hoda na prstima.

Hiperaktivnost

Videti dete kako trči okolo i dodiruje sve nije neuobičajeno, zbog čega roditelji možda ne primećuju ovo kao upozorenje. Prema Mind Journal-u, deca koja imaju ovo stanje mogu izgledati kao da su zaista hiperaktivna. Hiperaktivna deca koja imaju poteškoće sa senzornom obradom- mogu da pričaju o raznim temama odjednom i veoma brzo. Takođe, često se vrpolje, pa čak i migolje dok sede, ili moraju da budu mirni.

Tikovi

Oni koji imaju decu sa problemima senzorne obrade možda su upoznati sa nečim što se zove stiming ili tikovi, nevoljno ponavljanje nekih pokreta, reči, skakutanje, trčanje, vikanje. Često se ljuljaju napred-nazad ili se čak vrte u krug. Ove radnje smiruju njihov senzorni sistem.

Promene su jako teške

Mnogi ljudi, uključujući i decu, nemaju mnogo problema da se prilagode promenama u svojoj rutini. Ali deci koja imaju problema sa senzornom obradom možda se neće dopasti kada se stvari promene. To je zato što oni više vole da prate rutinu poznatog. Promenu vide kao nešto što je veoma izazovno i neprijatno.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Mama pokazala kako se dete igra u blatu TikTok/ cleidianeolivei19