Kada dete donese virus iz vrtića i svi u kući padnu "u posetlju" zbog temperature, zapušenog nosa i kašlja, dešava se da dete i dalje ostaje aktivno i ne može da se smiri, uprkos što toplomer na skali pokazuje temperaturu veću od 38.

Mnoge mame se pitaju kako je moguće da dete trči, želi da se igra i skače uprkos temperaturi koja "lomi" odrasle osobe. Ovo pšosebno može da bude izazovno jer želite da se situacija ne zakomplikuje i da dete što pre ozdravi, a svesni ste da su organizmu potrebni spavanje i mirovanje da bi se potpuno oporavio. posebno je teško kada je i mama prehlađena, a baš o takvoj situaciji pričale su mnoge mame na mrežama:

"Dok muž i ja ne možemo da se pomerimo sa temperaturom od 38, naša ćerka skače po kući, peva, viče i igra se na konjiću. Ne znam odakle joj snaga i ne znam kako u tome da je sprečim." - rekla je jedna mama.

Druga je napisala: "Ako dete ima blagu temperaturu i ne oseća se posebno bolesno, kako planirate da ga naterate da ostane u krevetu. Nikada nisam mogla. Moj stariji sin se ponekad nije osećao loše sa temperaturom od 38. Naučila sam da procenim da li mu visoka temperatura zaista nešto znači. Kada je imao oko dve godine, shvatila sam da prvi dan bolesti odleži, ali već dugi kreće da bude baš aktivan."

Jedna mama je napisala i da je zbog aktivnosti ćerke sa temperaturom došlo do komplikacija: "Neki kažu da ih pustimo i ako imaju toliko energije mora da su dobro... to sam i ja misliola, ali ovo bi moglo biti veoma opasno. Kada je moja ćerka imala 3 godine, dobila je virus i imala je blagu temperaturu, uz povraćanje i dijareju. Inače, izgledala je dobro i trčala je i igrala se kao inače. Odveli smo je na kliniku i rekli su nam da uzima više tečnosti i da više odmora. Međutim, bilo je skoro nemoguće sprečiti je da ustaje iz kreveta i trči, a na kraju je imala napade zbog nedostatka elektrolita usled gubitka tečnosti. Pažljivo smo pratili njenu temperaturu i nije bila dovoljno visoka za febrilne napade. Bilo je veoma zastrašujuće, i srećom sa sa lekovima i pravim odmorom, bila je dobro, ali od tog dana insistiram da se moje dete odmori i da ostane hidrirano kada je bolesno, jer deca mogu da budu veoma čvrsta i da se bore ili ignorišu umor koji može biti opasan."

Da li deca treba da budu aktivna kada su bolesna?

Kratak odgovor na ovo pitanje je: zavisi, piše portal activeforlife.com. Zavisi od vrste bolesti koje vaše dete ima i kakvi su simptomi. Imajte na umu da su ovo samo smernice, a ne stručni medicinski savet. Vi najbolje poznajete svoje dete. Ako vaše dete želi da se kreće, a to mu ne pogoršava bolest, onda bi trebalo da bude u redu. Međutim, ako postoji bilo kakva sumnja, obavezno se konsultujte sa zdravstvenim radnikom. Najbolje je da se kod same dijagnoze bolesti konsultujete sa pedijatrom, posebno ako imate aktivnog mališana.

Obično deca i dalje mogu biti fizički aktivna kada imaju običnu prehladu. Jedna smernica je da ako su simptomi vašeg deteta blagi, kao što su curenje ili začepljen nos, kijanje ili malo grlobolja, onda je blaga do umerena fizička aktivnost u redu. U stvari, kretanje može čak pomoći u ublažavanju začepljenosti nosa i pomoći u jačanju imunološkog sistema. Međutim, ako su simptomi vašeg deteta teži, kao što su kašalj ili drugi simptomi u grudima, a fizička aktivnost pogoršava ove simptome, onda je najbolje podstaći odmor.

Određene respiratorne bolesti imaju ozbiljnije simptome kao što su groznica, kašalj, umor, bolovi u mišićima i temperatura. Ako vaše dete pati od ove vrste bolesti, savet je da se odmara.

Fizička aktivnost i stomačni problemi
Ako vaše dete ima mučninu, povraćanje ili dijareju, velike su šanse da neće otići daleko od kupatila. Stomačni virusi su još jedna bolest u kojoj je najbolje odmarati. Zabrinutost je da deca mogu lako da dehidriraju kada su im stomaci uznemireni, tako da je važno da se usredsredite na smirivanje stomaka i tečnosti dok se simptomi ne povuku. Međutim, ako je stomačni virus vašeg deteta blag, a nivoi energije su normalni, onda bi blage fizičke aktivnosti u vašem domu trebalo da budu u redu.

Fizička aktivnost kada vaše dete ima temperaturu
Groznica uznemiruje roditelje, uključujući i mene! Međutim, groznica nije bolest, već važan način na koji se naša tela bore protiv virusa ili bakterija. Iako groznica pomaže u borbi protiv bolesti, može učiniti da se naša deca osećaju prilično nezgodno. Opšti konsenzus je da se fizička aktivnost ne preporučuje kada deca imaju temperaturu. Igre i aktivnosti umerenog do visokog intenziteta često mogu da pogoršaju temperaturu tako što zagreju telo, tako da je bolje da se dete odmara.

BONUS VIDEO:

"NE PANIČITE, SIMPTOMI MOGU BITI OD BILE KOJE INFEKCIJE" Poznati pulmolog savetuje: Imunološki sistem drži virus pod kontrolom! Kurir TV

(Yumama/T.A.S.)