ADHD je skraćenica za poremećaj pažnje i hiperaktivnosti i predstavlja medicinsko stanje. Osoba sa ADHD-om ima razlike u razvoju mozga i moždanoj aktivnosti koje utiču na pažnju, sposobnost mirnog sedenja i samokontrolu. Uglavnom su deca sa ADHD-om značajno hiperaktivnija od druge dece, a dijagnoza može da utiče na na dete u školi, kod kuće i u prijateljstvima.

Sva deca se ponekad bore da budu u centru pažnje, teško im je da slušaju i da prate uputstva, da mirno sede ili čekaju svoj red. Ali za decu sa ADHD-om, borbe su teže i češće se dešavaju.

Jedna mama na TikToku objavljuje često video priloge u kojima pokazuje kako na određene stvari reaguje nje na devojčica koja ima ADHD, koji su simptomi, kao i koja je razlika u određenim ponašanjima nje i mlađeg brata koji nema ADHD.

Mama je u video prilogu navela neke od simptoma ADHD-a koje je primetila kod devojčice - da njena ćerka nikako ne podnosi etikete na odeći, impulsivno reaguje na sve nove stvari i dešavanja, nema strah, može da trči bez prestanka ispred mame dok šetaju, ne obazirući se da li je mama iza nje, puna je energije, ceo dan ne staje, može satima da se super fokusira na stvar koja je zaista interesuje, ima probleme da zaspi i budi se nekoliko puta tokom svake noći (ima 5 godina), preferira da bude u svetloj garderobi, uvek rizikuje, averzija prema hrani čini obroke teškim, konstantno ima slomove sa plakanjem. Mama je na kraju dodala da je njena ćerka super kreativna, sjajna je starija sestra i uvek je puna zabavnih i inovativnih ideja.

U opisu video priloga napisala je: "Moja ćerka je pretvorila ADHD u super moć. Ovo su neki od njenih simptoma koje viđam svakodnevno."

Neki od glavnih znakova ADHD-a kod dece su: nedostatak fokusa (problemi sa koncentracijom), impulsivnost i hiperaktivnost.

Znakovi ADHD sindroma TikTok/sueomanii

BONUS VIDEO:

Mama objavila snimak - razlika između deteta koje ima i nema ADHD TikTok/sueomanii

(Yumama/T.A.S.)