Ogroman broj stvari treba da naučimo našu decu. Moramo da ih naučimo kako da hodaju i kako da jedu viljuškom, pomoći u učenju kada su u školi. Tu smo da im pomognemo kada uče da čitaju ili rade teške matematičke zadatke, a čini se da učenje nikad ne završava. Majčinstvo je briga o našoj deci, a to znači da se postaramo da imaju ono što im je potrebno da prežive u svetu i moralni kompas je deo toga.

Genetika

Kako se pojavljuje sve više studija o tome kako deca razvijaju moralni kompas, učimo više o tome koliko genetika igra ulogu u tome. Prema ZME Science , urađena je studija koja je pokazala da moralno rasuđivanje, posebno u vezi sa drogama i interakcijama odraslih, može biti ukorenjeno u našim genima. Studiju možete pročitati u celosti ovde, ali nakon što su završili studiju o 8.000 blizanaca, otkrili su da moralni kompas nije razvila samo genetika, već da oni sa ovim genom imaju tendenciju da oštro osuđuju druge ako se upuste u bilo koje od ovih ponašanja. Da bi završili studiju, učesnici su morali da odgovore na niz pitanja koja su merila njihove moralne stavove. Kada su uporedili rezultate, otkrili su da je u igri genetska komponenta kada su skoro svi identični blizanci imali slične odgovore, ali to se nije videlo kod dvojajčanih blizanaca, koji ne dele isti DNK.

Kada deca treba da počnu da pokazuju moral?

Roditelji mogu biti radoznali kada će početi da vide moralni kompas kod svoje dece. Prema Grace Point Wellness-u, ovo se obično dešava u prilično mladoj dobi, a prosečna starost je od 2 do 5 godina. Tada će deca početi da pokazuju ponašanja i uverenja koja su zasnovana na moralu. Primer za to bi bio ako dete vidi drugo dete kako se igra sa igračkom, i uzme tu igračku, uzrokujući da drugi dečak plače i da se uznemiri, postupiće moralno ili ne. Možda počnu da shvataju da je ono što su uradili pogrešno i da se njihov drug rasplakao, a onda ćete možda videti kako vraćaju igračku da pokušaju da „isprave“ svoj moralni sud.

Najbolji način za učenje o dobrom i lošem

Ako se roditelji pitaju šta mogu da urade da podstaknu izgradnju moralnog kompasa, odgovor je prilično jednostavan. Prema dr Sirsu , najbolje pravilo da naučite svoju decu je i dalje „zlatno pravilo“. To je da se prema drugima treba odnositi onako kako želimo da se ophodimo prema nama. Ova izreka je možda stara, ali je i dalje aktuelna i može pomoći deci da razmišljaju o nečemu na drugačiji način, svojim moralnim kompasom. Ako je dete nevaljalo prema bratu ili sestri, moramo ga pitati kako bi se osećalo da mu se to radi . Verovatno će reći da se ne bi osećali dobro, a ovako ih naterate da razmišljaju o drugima i njihovim osećanjima.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Hula hop za pomaganje bebi pri prohodavanju TikTok/just4kidsphysio