Da li ste primetili da je vaše dete prema nekim osobama nastrojeno sa puno ljubavi, a od drugih se sklanjaju? Deca imaju prevelike instinkte i verujte da odlično znaju da osete kada im neko prija, a kada ne. Pa, zar nije tako i sa nama odraslima? Sigurno ste u životu više puta sreli osobu koja vam se 'na prvu ne sviđa' i osobe za koje odmah imate osećaj da ih poznajete godina. E, kod dece je to još više izraženo.

Kada smo nedavno bili na letovanju, u rizortu u kom smo boravili svi su bili vrlo ljubazni, posebno prema deci. Međutim, moja dvogodišnja ćerka je tačno umela da proceni ko joj se dopada, a ko ne. Jedan radnik u restoranu je baš želeo da pridobije njenu pažnju pa je za svaki obrok dolazio da je pozdravi i pokušavao da je nasmeje, ali nije se dala. Pokušavala je da se pravi da ga ne vidi, a posle nekoliko dana se čak i uznemirivala kada priđe. Međutim, čovek joj zaista nikada ništa loše nije rekao niti uradio, jednostavno joj se nije dopadao.

Sa druge strane, postojao je jedan dečko koji je bio kulturan i ljubazan, uvek bi nas sve lepo pozdravio, i njoj posvetio, ali njoj se baš dopao. Već posle prvog dana počela je da ga doziva i da pokušava da se igra sa njim, sve sa osmehom. Jednog dana smo seli na ručak, a ona ga je pogledala i rekla mi: 'Dobar bata', a onda sam joj pokazala na ovog koji je danima bezuspešno pokušavao da pridobije pažnju i pitala sam je da li je on dobar, odmah mi je odgovorila: 'Nije dobar'.

Iako smo suprug i ja danima pokušavali da je odobrovoljimo da tom 'bati koji nije dobar' da neki osmeh, ili 'da mu baci pet', posle ovih njenih reči sam sve shvatila. Njoj očigledno on nije prijao i od tada nisam želela uopšte da pokušavam da mu uzvrati. Popričala sam sa suprugom i rekla sam mu da se i on tako ponaša jer ne treba je terati da uputi osmeh nekom kome ne želi. Tako smo i uradili, od tada smo ga samo nas dvoje pozdravljali, nju smo pustili da ga 'kulira'.

Restoran, deca, hrana
Shutterstock Porodica na ručku u restoranu

Smatram da ovim postupkom nisam pogrešila i da moje dete nije nepristojno jer zamislite kako bi vama bilo da vas neko tera da se smeškate, grlite ili pokazujete bilo kakvu emociju nekom ko vam se ne dopada.

Deca treba sama da nauče da procene ko im prija, a ko ne, i oko toga im ne treba stvarati pritisak. Na taj način ih učimo i da u drugim životnim situacijama znaju da se izbore za sebe i svoje potrebe, bez uticaja roditelja. Naravno, mi ćemo uvek biti tu za nju da je posavetujemo i usmerimo, ali svako od nas bira svoj put i ljude koji će se na tom putu naći.

(Yumama)