Ukoliko ste ikada imali noćne more, a vrlo je verovatno da jeste, znate kako to ume da bude neprijatno. Zato je potpuno razumljivo što vam je teško kada se vaše dete suočava sa noćnim morama, a ne znate kako da mu pomognete.

Karakteristično za noćne strahove je da su praćeni vrištanjem, plakanjem, strahom. Tokom ovih epizoda dete je negde između budnog stanja i sna, a može se desiti čak i da pričaju ili se pomeraju kao da su potpuno svesni, piše portal mumsgrapevine.com.au. Mogu se javiti i ubrzani puls, ubrzano disanje, znojenje, konfuzija, a vaše dete se verovatno neće sećati ničega od toga kada se probudi.

Kako da pomognete detetu koje ima noćne strahove

Imajte na umu da noćne more ili noćni strahovi nisu opasni, ali su neprijatni i uznemirujući za celu porodicu. Evo šta možete da uradite da pomognete svom detetu u ovoj situaciji.

Pustite da se noćna mora odvija svojim tokom

Kao roditelj, sigurno želite da utešite svoje dete kada je uznemireno, ali ovo je jedan od retkih slučajeva za koje lekari kažu da je bolje da ne intervenišete. Osim ukoliko se plašite da bi dete moglo da povredi sebe ili nekog drugog, pustite da se noćna mora odvija svojim tokom. Buđenje deteta tokom trajanja noćnog straha, iako vam se čini logičnim rešenjem, moglo bi da pogorša stvari.

Najbolje što možete da uradite je da budete tu, da pratite šta dete radi i uverite se da je bezbedno, u smislu da neće uzeti nikakav predmet ili nešto slično čime bi tokom sna moglo da se povredi.

Imajte na umu da deca koja imaju noćne strahove takođe su sklona i mesečarenju, pa obezbedite kuću što je više moguće.

Rutine su ključne

Deca koja pate od noćnih strahova su nenaspavana, a umor samo pogoršava noćne more, tj. one bivaju češće i ozbiljnije.

Ne možete da sprečite da dete ima epizode noćnih strahova, ali pokušajte da mu uvedete rutine u spavanju. Neka vreme pred spavanje provede na neki umirujuć i opuštajuć način, a važno je i da ide na spavanje u vreme prikladno za svoj uzrast. Time ćete bare obezbediti da se odmori što više za to vreme koje spava.

Obratite pažnju na anksioznost

Strah od odvajanja se često javlja kod male dece. Za mališane kojima jako teško pada da budu odvojeni od mame i tate, to može da pogorša noćne strahove. Takođe, preporučljivo je da obratite pažnju i da li dete ima bilo kakvih drugih problema sa anksioznošću, da li prolaze kroz neki težak period, stresan jer sve to mogu biti okidači.

Ne pravite dramu

Da, zaista je neprijatno prisustvovati epizodama noćnog straha kod dece, ali mališani se najčešće ne sećaju uopšte ili se sećaju vrlo malo šta se desilo nakon što se probude. Zato nije pametno da roditelji prave neku veliku dramu od toga, da ne bi došlo do toga da se dete plaši da zaspi uveče.

Obratite pažnju na disanje

Pokušajte da obratite pažnju na disanje deteta kada se ono odmara. Postoji veza između noćnih strahova i poremećaja u disanju koji se dešavaju u snu, a to uključuje hrkanje, disanje na usta, kao i apneju u spavanju. Ako to primetite ili znate da dete ima problem sa sinusima, krajnicima ili ušima, razgovarajte sa svojim lekarom.

Izbegnite preteranu stimulaciju

Kada je to moguće, izbegavajte da dete bude izloženo ekranima barem sat vremena pre spavanja. Takođe, savet e da izbegava šećer, kofein, kao i obilne obroke pred spavanje.

Buđenje može da pomogne

Ukoliko vaše dete svake noći u isto vreme ima epizode noćnih strahova, možda može da pomogne ukoliko mu razbijete san, tj. probudite ga pre nego što se javi noćna mora. Stručnjaci savetuju da pokušate da probudite dete oko pola sata pre nego što se inače dešava noćna mora, držite ga budnim oko pet minuta, pa ga opet smestite u krevet.

Da ne biste zabrinuli dete, najbolje je da vam izgovor bude buđenje da bi dete otišlo u WC – pokušajte to da radite nedelju dana i proverite da li ima efekta na njegove noćne more.

Proći će

Na kraju, važno je da zaptite da su epizode noćnog straha vašeg mališana stresnije za vas nego za njega. Takođe, imajte na umu da će to proći i da je to samo deo njegovog razvoja koji neće imati nikakve posledice.

Ukoliko vas iz bilo kog razloga brinu epizode noćnog straha ili noćnih mora koje ima vaše dete, najbolje je da se konsultujete sa pedijatrom.

BONUS VIDEO:

hvatač snova lingdiylife

(Yumama/N. Z.)