Većina roditelja se u startu pomire sa neprespavanim noćima, a uostalom, i one brzo prođu. Međutim, postoji situacija kada buđenje noću nije deo prirodnog dečijeg razvoja.

U pitanju su noćnistrahovi, a ovo su odgovori na sve što treba da znate o njima.

Kako izgledaju?

Deca često viču jako glasno, možda se čak i pomeraju. Izgledaju budno, ali nisu vas svesni. Ne mogu da se smire kao što biste ih inače smirili kada su budni. Pedijatar i stručnjak za spavanje Artur Teng objašnjava da se noćni strahovi ne događaju svaki dan u isto vreme.

"Mogu se javiti svaki dan, mogu se javiti tri puta nedeljno, pa se možda neće uopšte javljati naredna tri meseca i onda će se odjednom ponovo pojaviti", kaže doktor Teng.

Srećom, noćni strahovi obično nemaju štetne posledice tokom sledećeg dana, ali imaju značajan uticaj na ostatak porodice.

Strah, noć, noćni strahovi, dete
Shutterstock Dete sa noćnim strahovima

Zašto se događaju?

Noćni strahovi se obično pojave oko druge i treće godine, ali mogu se javiti i ranije i kasnije. Većina dece probudiće se sa noćnim strahovim u prva dva sata ciklusa spavanja. Ipak, ne postoji jedan uzrok noćnih strahova. Može se raditi o osnovnom problemu spavanja, poput apneje, a okidač može biti nedostatak sna ili visoka temperatura. Neki stručnjaci veruju da se noćni strah može pojaviti kao odgovor na vreme provedeno ispred ekrana neposredno pre odlaska u krevet.

Strah, noć, noćni strahovi, dete
Shutterstock Dete sa noćnim strahovima

Može li noćni strah da se leči?

Doktor Teng objašnjava da je najvažnija stvar kod noćnih strahova da proverimo da li postoji neki osnovni uzrok.

"Pokazalo se da ako hrčete, obično imate i apneju i noćne strahove, a ako lečite hrkanje i apneju, sigurno ćete izlečiti i noćne strahove."

On ističe da je moguće pomoći detetu sa noćnim strahovima tako što ćete ga spremiti za krevet 15 minuta ranije, ali i da se dete ne bi trebalo buditi tokom noćnih strahova jer će se time stres samo povećati. I ono najvažnije, potrebno je uspostaviti dobre navike spavanja i izbegavati neispavanost. To znači uspostaviti rutinu pre spavanja, poput kupanja, čitanja knjige, odlaska na spavanje u isto vreme i uvek ugasiti bilo kakav ekran barem sat vremena pre odlaska u krevet.

(Yumama)