Noćni terori (strahovi) su česta pojava kod dece posebnu u predškolskom uzrastu. Iako za roditelje mogu da budu jako zastrašujući, oni su normalna pojava i deo su razvoja. Obično nisu povezani sa ozbiljnim emocionalnim ili psihološkim problemima. Kako donosi The Royal Children's Hospital Melbourne, noćni strahovi mogu da se pogoršaju ukoliko je dete bolesno i ima groznicu ili ako je zbog nečega jako zabrinuto.

Noćni terori su vrlo dramatična buđenja koja se događaju tokom prvih nekoliko sati sna. Dete može da izgleda krajnje uznemireno i uzrujano, a vrlo teško ga je utešiti. Ovaj tip strahova nije isto što i noćne more, odnosno ružni snovi. Pedijatri objašnjavaju da oko pet odsto dece ima terore tokom spavanja, ali oni neće imati dugoročne posledice jer ih mališani uglavnom prerastu. Preterani umor i nedovoljno sna takođe mogu da ih pogoršaju.

Znakovi i simptomi noćnih terora

Kako objašnjavaju doktori, noćni teror obično počinje iznenadnim vriskom. Vaše dete može izgledati jako uplašeno, čak i da trči po kući. Često neće da primeti ako pokušate da ga zaustavite ili utešite.

Spavanje, dete, roditelji, plač
Shutterstock Noćni terori

Osim toga, dete obično ubrzano diše, javlja se pojačano znojenje, a može da ima otvorene oči sa ''staklenim'' pogledom. Najčešće neće nikoga prepoznati, traju oko pet do deset minuta i mogu se dogoditi više puta tokom iste noći.

Kada otići kod lekara

Vaše dete će možda morati da ode kod pedijatra u slučaju ako noćni terori postanu vrlo nasilni jer postoji opasnost od povreda, ako se često događaju i ometaju san.

(Yumama)