Dr Ranko Rajović, stručnjak za dečji razvoj i kreator NTC programa, često priča o tome zašto je važno deci ogranilčiti upotrebu mobilnih telefona, koliko je važno razvijati finu motoriku, kao i koje aktivnosti su važne za decu, kao i kako pepoznati nadareno dete.

Mnoge mame i tate su danas sve više zainteresovane za razvoj govora, nažalost su teškoće sve češće,  pa se roditelji pitaju - "Zašto moje dete nije progovorilo?" Postoje različtiti razlozi, a dr Ranko Rajović ističe kako podstaći razvoj govora kod deteta od samog rođenja:

"Dete mora da misli. Mozak je uključen, dete se rodilo i mozak čeka informacije - od toga se mozak razvija. Beba čim se rodila, mi moramo da pričamo sa bebom - "Ovo je tata"; "Ovo je baka"; "Ovo je kuhinja"; "Sad te mama nosi u kupatilo, sad idemo... " I mam priča sa detetom kao da beba sve razume. Isto i tata. Ta priprema počinje čak i pre rođenja. Profesorica Suzan Grinfild sa Oksforda tražila je gen za muziku. I onda je htela da nađe da li taj gen postoji. Istraživala je Maore sa Novog Zelnada - jako muzikalan narod. I onda je otkril da takav gen ne postoji, u pitanju je rana stimulacija. Otkud tako da bude jedna populacija bukvalno 100% jako muzikalna. Onda je videla jako lep običaj - svaka trudna žena kod Maora mora da dočeka bebu pesmom. Znači, kada rodi bebu, mora da otpeva neku pesmu. Ali beba mora da zna tu pesmu. Kako beba zna tu pesmu? Mama dok je bila trudna, ona drži ruke na stomaku i svom detetu peva. Jednu pesmu mora da iskomponuje. Kada se beba rodi, mama peva tu pesmu. Ako beba plače, mama peva tu pesmu. Ako mama nije tu, tu je tata, brat, sestra. "

Kada počinje razvoj govora kod bebe?

"S prvim danom života - moramo da pričamo sa bebom. A ne dete... stavimo ga da gleda TV. Ono prima reči svog jezika ili neki drugi jezik. Razumeće ga, ali možda neće znati da priča. Znači, prva ta reakcija, interakcija mora da bude sa živim bićem, a ne da uključuju TV ili neke specijalne programe da dete gleda," - istakao je dr Ranko Rajović, a objavljeno je na YouTube kanalu linkTV – internet televizija.

Saveti za razvoj govora kod dece i zašto deca ne mogu da razviju govor ako nema interakcije već samo gledaju TV ekran:

"Imamo specijalne neurone, to svako dete ima, koji bukvalno kao ogledalo preslikavaju, imitiraju šta radi mama, šta radi tata. Mama se smeje, beba se smeje. Mama ima neku mimiku na licu mišića, beba to isto napravi. Ako beba gleda u TV, ne razvija ništa. To je dete koje bukvalno bez mišićnih aktivnosti dolazi do 3. ili 4. godine. Liči na dete kao da ima autizam, a nema autizam. Ali je usporeno negde u razvoju, nema interakciju. To znači da roditelji od prvog dana moraju da preuzmu tu ulogu da se priča, da se radi sa detetom, da se nosi na rukama, da se vrti po rukama, da dete kreće u razvoj, i to je jako važno reći. Svaki taj motorički pokret aktivira neku regiju mozga. I velika je greška staviti dete pred TV i da mi očeklujemo da će nešto razviti. Možda će razumeti taj neki jezik, ali u interakciji se beba razvija. Tako da je za razvoj govora jako važno krenuti od prvog dana. I, naravno, to govorim roditeljima, gledajte čvrstu hranu da uvodite kakva je procedura. Krenula dva zubića donja, idemo, počinje polako čvrsta hrana, zubi kreću i polako se povećava čvrsta hrana. I sa 18 meseci otprilike kada su zubi formirani, to se zove formirani zagrižaj, oni moraju da budu na čvrstoj hrani, da razviju jezik, mišiće obraza, da taj govorni aparat bude razvijen. Onda će progovoriti na vreme, a ne kao danas da imamo situaciju da dete do 3,4. godine ne govori."

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Negativni efekti upotrebe tehnologije na razvoj dece kurir televizija