Roditeljstvo je danas ozbiljan posao. Svako žonglira između poslovnih i privatnih obaveza, da svuda da sebe najviše što može, a ono što je najvažnije jeste da se potpuno posvetite deteta, posebno u prvim godinama života, kako bi se razvilo potpuno.

Međutim, nije važno samo da dete prohoda i propriča i da smatrate da ste najvažnije poslove uradili. Dete treba da razvije sve sposobnosti, kao na primer što je fina motorika jer od nje zavisi i dalji uspeh u školovanju. Posvetite se detetu prvih 10 godina, ako ste tada uz njega i podržavate njegov razvoj, za dalje ne morate da brinete.

Doktor Rajović upozorio je na to da je fina motorika kod naše dete jako slaba. Kako kaže, radio je ispitivanje u vrtićima u Vojvodini gde je upravo finu motoriku ispitivao jednim jednostavnim testom.

"Roditelji mogu to kod kuće da probaju, vrlo je jednostavan test. A ono što sam ja video u vrtićima je da deca od pet godina ne mogu sa površine stola, kad spuste dlan, da podignu samo domali prst. Umesto toga, dižu dva istovremeno i to je prvi znak da fina motorika nije dobro razvijena što je jako važno za rad mozga i pisanje u školi. A kako to da popravite? Morate biti mudri. Deca vole Lego kocke, ali to ne znači da moraju imati 10 kutija. Dve su dovoljne. Uzmite jednu i recite detetu: 'Ovo što ću ja sad da uradim to je za malo veću decu i odrasle', i oblepite selotejpom kažiprst i srednji prst, pa slažete samo palčevima i malim i domalim prstom. Dete će, naravno, reći “hoću i ja!”. I to je odlična vežba za razvoj fine motorike. Da ste mu rekli da to mora da uradi da bi vežbalo, sigurno da bi se jako bunilo. Moramo detetu napraviti izazov, to je uloga roditelja", objasnio je Rajović.

dete i haos.jpg
Shutterstock Igra je najvažnija aktivnost detinjstva

(Yumama)