Iako mnoge mame i tate smatraju za njihovo dete da je posebno nadareno, Dr RankoRajović, stručnjak za dečji razvoj i kreator NTC programa, otkriva šta zapravo to znači i kako takve sposobnosti možemo da otkrijemo u ranom uzrastu kod svog mališana.

Kada primetimo da naše dete ima posebne talente, kognitivne veštine, moć zapažanja, važno je da to podignemo na viši nivo. Evo kako da prepoznate da li je vaše dete nadareno prema dr Ranku Rajoviću:

"Nije darovito dete ono koje nauči napamet celu lekciju od A do Š. Darovito dete se prepoznaje već od druge, treće godine. Radoznali su, pokazuju rano interesovanje za sat, koliko je sati, koliko je minuta, za globus, gde je koja zemlja... Veoma brzo znaju marke automobila, zastave... Čak i nauče sami neka slova da čitaju. Imate dete od 4 godine zna ćirilicu i latinicu. Roditelji često to samo prepoznaju. "E, što je moje dete pametno! Sve automobile prepoznaje na ulici." A ne znaju da podignu decu na taj neki viši nivo. Jer najveći uticaj imaju roditelji do pete, šeste godine."

Doktor je takođe napomenuo da darovita deca često imaju problem da se uklope u škoslki sistem - oni funkcionišu na drugačiji način, a često zbog toga mogu da budu sputavana:

"A kada dete krene u školu, mi imamo drugi problem. Često darovita deca neće uspeti u reproduktivnom sistemu obrazovanja. Čak budu proglašeni za nemirnu, nestašnu, nemoguću decu, prave probleme, izbacuju ih sa časova, a to dete zapravo drugalčije funkcioniše. Pošto je najviši nivo rada mozga asocijativno razmišljanje, onda darovito dete često kad učiteljica nešto kaže, padne mu nešto na pamet. Hoće da kaže da zasmeje ceo razred, ali ne sme - kaznićemo ga!"

(Yumama)

BONUS VIDEO:

"AKO KAŽEM DETETU DA JE NEPOPRAVLJIV, SLEDI MI SUSPENZIJA" Apel profesora: Radimo po metodi iz 20. veka POTREBNA JE HITNA PROMENA! Kurir televizija