Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NE MOŽETE DA ODVOJITE DETE OD EKRANA: Nemojte mu zabraniti da gleda crtaće, nego primenite ova praktična pravila

Autor Sandra Krstanović

Prepoznajte sami kada televizija predstavlja problem, a kada podstiče razvoj deteta.

 dete gleda ćcrtaće.jpg Izvor: Shutterstock

Ekrani su postali deo svakodnevnice, hteli mi to da priznamo ili ne teško je malo dete odvojiti  od televizije kada ga i roditelji non stop gledaju. Ako već ne možemo da pobegnemo od situacije, onda možemo da je preokrenemo u korist deteta.

Koliko gledanja televizije je prihvatljivo?

"Stručnjaci za malu decu do 3 godine preporučuju manje od sat vremena pasivnog gledanja televizije u danu", objašnjava dr Kristi Gudvin, savetnica za roditeljstvo u digitalnom dobu i dodaje kako smatra da se roditelji ne moraju strogo držati tih smernica:

"Iako ne preporučujem 'slobodno vladanje' kada su u pitanju mala deca pred ekranom, smatram da su neki drugi važni aspekti zanemareni."

Možda će vas zanimati

Prema dr Gudvin, postoji nekoliko stvari koje treba uzeti u obzir kada je u pitanju primereno vreme provedeno ispred ekrana:

  • ŠTA se gleda: Je li sadržaj primeren uzrastu i je li obrazovnog karaktera?
  • KADA se gleda: Na primer, 90 minuta pre odlaska u krevet, deca ne bi smela gledati u ekran.
  • S KIM se gleda: Gledanje s roditeljem, bratom ili sestrom ili vršnjakom može pomoći u razvijanju detetovih govornih veština tokom interakcije.
  • GDE se gleda: De li je ekran u dostupnom području doma u kome možete učestvovati i nadgledati dete u njegovom/njenom korištenju?
  • ZAŠTO se gleda: Je li televizija dosledno aktivna kao "digitalna dadilja" ili "smirenje" za dete? Ako je tako, mogući su problemi u emocionalnom razvoju deteta s obzirom da na taj način uče kako se mogu "osloniti" na ekran za utehu ili emocionalnu regulaciju.

Dr Gudvin dodaje kako je najvažnija stvar da vreme provedeno pred ekranom ne zamenjuje druga opravdana iskustva o kojima mala deca uče, a koja su im potrebna za optimalan razvoj:

"Ta iskustva uključuju kreativne igre, interakciju sa vršnjacima, porodicom i fizičku aktivnost".

Kako nadgledati vreme provedeno ispred ekrana?

Jako je važno primeniti granice kako biste podstakli zdrav odnos s tehnologijom i na taj način omogućili detetu pozitivnu naviku korištenja medija kasnije u detinjstvu.

Ideje koje pomažu roditeljima to učiniti uključuju određivanje određenog broja epizoda crtića koje dete može gledati (to je manje apstraktno nego odrediti vremenski period budući da ga mala deca još ne razumeju). Na primer, dopusti detetu da pogleda jednu epizodu crtića, ali upozori ga da treba ugasiti televiziju istog trenutka kad se epizoda završi.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica