Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OSTAJEŠ NA NOŠI DOK NE KAKIŠ: Skidanje pelena nije lak zadatak, a ovih 10 grešaka vas sigurno neće dovesti do cilja!

Skidanje pelena jedan je od najvećiih izazova za dete i roditelje. Odlazak na nošu mogu otežati i druge stvari, zato vodite računa da ne pravite sledeće greške.

 shutterstock_1721975920.jpg Izvor: Shutterstock

Oko prve godine roditelji već počinju da uče dete da traži da ide na nošu i da se polako odvikava od pelena, međutim kada će se to desiti i šta je pravi način, nema pravila. Jedno je sigurno - da pritisci i kazne nisu efikasni, već mogu biti otežavajuća i usporavajuća okolnost.

Ovih deset grešaka nikada ne bi trebalo da pravite, da biste dete odvikli od pelena.

1. Izbegavajte "treninge na noši".  Nekada je to bila praksa, da dete sedi i po sat vremena na noši dok nešto "ne iskrsne". Ovaj model jeste delotvoran, do prve godine većina dece ovako ostavi pelene, ali je sa pedagoškog stanovišta vrlo problematičan i prevaziđen.

2. Pretnje kaznama ili nagradama tipa „ostaješ da sediš na noši dok ne kakiš, inače ne možeš sutra kod babe“ više ni jednom roditelju ne bi pale napamet. Isto tako obećanja i nagrade poput „sledi sladoled za uspešnu akciju" su vrsta uslovljavanja koje će dete vezati za toalet i neće naučiti da je to osnovna potreba koju mora da zadovolji bez ikakvih pozitivnih ili negativnih efekata.

3. Izbegavajte da zadajete sebi ili detetu vremenski rok za odvikavanje od pelena, jer to da li vi treba da idete na godišnji odmor ili ono treba da krene u vrtić nije presudno, niti detetov organizam može da prati ovakve informacije - on ima svoje potrebe, i njegov razvoj je nezavistan od ovakvih termina.

4. Nemojte se držati propisane starosne dobi za prelazak na nošu. Ovo se očekuje u periodu od godinu, godinu i po, do druge godine, kada dete počinje da se interesuje za toalet, ali još meseci mogu proći do trenutka kada mu pelene neće biti potrebne.

5. Ne poredite dete sa drugom decom, naročito ne izjavama tipa "pogledaj kako Luka ne nosi pelene, a ti si još u njima". Ovakve izjave mogu da postide dete, da ga uvrede - sigurno mu neće biti pozitivan motiv.

6. Nemojte braniti detetu da vas vidi na toaletu. U mnogim prodicama vrata kupatila su zatvorena  i tabu je da dete vidi mamu ili tatu na WC šolji. Naprotiv, ove slike će dete prihavatiti kao uzor da treba slično da postupi.

7. Izbegavajte da slušate savete starijih generacija kao što su "sa godinu dana nisi više nosila pelene, a tvoje dete još uvek". Vaspitne metode i nauka su se od tada razvile, pa paušalne procene ili osude nisu delotvorni.

8. Nemojte detetu nuditi samo jednu opciju. Neka bi deca baš htela da idu na pravi toalet kao njihovi roditelji, zato uek imajte u toaletu pri ruci adapter, ali i nošu.

9. Neprekidno zapitkivanje deteta da li želi na nošu nije preporuka, jer deca od godinu dana ne umeju da se izraze, mogu da odgovore sa "da" ili "ne" što bi kasnje moglo dovesti do toga da za svoje potrebe očekuju da ih drugi pitaju.

10. Neprihvatanje koraka unazad nije delotvorno. Imajte u vidu da će u nekom periodu dete da se zainteresuje za nošu, da će sve delovati kao da su pelene prošlost, a da će zatim nastupiti meseci kada neće pokazivati interes za odvikavanje od pelena i prelazak na nošu. Prihvatite ovo kao normalnu pojavu.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

02:21
"MAJSTORI ODLAZE, A DECA UPISUJU GIMNAZIJE" Stručnjaci za Kurir TV: Posao se lako nalazi, zarada je dobra, A MLADI NI DA ČUJU
Izvor: Kurir TV
Izvor: Kurir TV


Izvor: Yumama

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica