Doktor Ranko Rajović, specijalista interne medicine, magistar neurofiziologije, doktor sportskih nauka, osnivač Mense Srbije, član Komiteta za darovitu decu i autor NTC sistema za učenje, objasnio je zašto ne treba da zabranjujemo deci da se igraju na podu, da skaču po krevetu i da se vrte oko svoje ose, ali i kakve veze sa inteligencijom imaju dečija kolica i kašice.

"Inteligencija nije nasledna, nasleđuje se samo potencijal koji treba da se aktivira, a u tom je smislu najvažnija rana stimulacija u prvim godinama života deteta, dok najveći uticaj na njega imaju upravo roditelji", ističe dr. Ranko Rajović.

On je na jednom od svojih predavanja u Zagrebu otkrio i kako svojim ponašanjem roditelji mogu da utiču na prirodan razvoj inteligencije kod dece. Evo kojim stvarima roditelji možda i nesvesno utiču na razvoj dečije inteligencije:

Boja sobe za bebe

"Beba u prvih mesec dana vidi sve mutno, kao da ima dioptriju +20, i primećuje jedino jake kontraste. Umesto jednoličnih, rozih ili plavih enterijera, u dečju sobu trebalo bi bar u tom prvom periodu staviti tamne zavese ili tapete koje će stvoriti kontrast", poručuje dr Rajović.

Igranje na podu

Dok dete puzi, rukama se oslanja na pod, a takav pritisak na dlan aktivira određene delove mozga koji su važni za kasniju inteligenciju. Neki roditelji brzo podižu dete s poda, ne žele da se zaprlja ili da rukama unese u usta neku prljavštinu ili nešto što nađe na podu. Al faza puzanja je jako kratka i ako se tada ne dogodi specifična stimulacija dlana, propušta se dobra prilika za razvoj mozga.

Beba, puzi, puzanje
Shutterstock Beba puzi

Skakanje po krevetu

"Neuroni koji ne rade - umiru, a upravo neuroni prirodno podstiču decu da skaču. Svaki skok pomera težište tela ulevo ili udesno, pa onda moraju aktivirati sve mišiće da bi održali ravnotežu prilikom povratka na noge, a upravljanje time je aktivnost mozga. "Umesto da zabranite detetu skakanje, pazite na sigurnost. A ako zaista želite da podstaknete razvoj inteligencije deteta, rodite mu brata ili sestru, jer jedno dete će skakati pet minuta, a dvoje će ih zajedno skakati pet sati", poručuje dr Ranko Rajović, koji akcentuje da slično kao skakanje, deluje i okretanje oko svoje ose.

Vožnja u kolicima kada dete prohoda

Hodanje je jako važno za razvoj mozga, a mnogi roditelji danas decu voze u kolicima čak do četvrte ili pete godine. Pored uticaja na kognitivni razvoj, dugo guranje dece u kolicima dovodi i do pojave ravnih stopala, koja danas ima već oko 70 odsto dece. Svakako bi deca trebalo što više da hodaju, a idealno je, kad za to postoje uslovi, da hodaju bosa.

Dete, kolica
Shutterstock Dete u kolicima

Blendanje hrane

Sa žvakanjem dete počinje u periodu od šest meseci, a do godinu i po dana trebalo bi svakako prijeći s kašica na krutu hranu. Važno je da žvaće, da mu se hrana ne miksa i ne usitnjuje na male komadiće, jer žvakanje, prema rečima dr Rajovića, šalje impulse u korteks, čisti zube, aktivira jezik, pa će se i govor bolje razviti, a važno je i za imunitet.

Beba, hrana, kašice
Shutterstock Dete jede kašicu

(Yumama/Miss7)