Nauka o genetskom nasleđivanju je vrlo komplikovana i nikad dovoljno objašnjena, pa kada se beba rodi često može biti i iznenađenja. Ukrštanja gena dovode do raznih rezultata, ali postoje određene stvari za koje genetičari veruju da se nasleđuju isključivo od majke ili isključivo od oca.

Iako je dosta osobina na koje može da utiče i sredina i vaspitanje, evo nekih koje zavise isključivo od oca:

Koliko brzo se gojite

Dok od mame nasleđujete smeđe masti koje su zadužene za vitku liniju, tatu možete kriviti za belu masnoću koja je zadužena za povećanje kilaže. Koliko masnih naslaga skladištite, posebno oko vaših organa, može delimično biti određeno genima koje ste nasledili od oca, rekli su istraživači. Genetika nije jedina sudbina kada je u pitanju vaša težina, vaši životni izbori igraju još veću ulogu.

Vreme kada ulazite u pubertet

Pubertet, i sve zabavne prekretnice koje dolaze sa njim, poput akni, promene glasa ili dobijanje menstruacije je nešto kroz šta svako dete prolazi na putu svog odrastanja. Genetika oba roditelja igra ulogu u tome kada tačno počnu ove velike promene, ali ako ste rano ušli u pubertet, pre osme godine kod devojčica i devete kod dečaka, to može da bude posledica gena koji ste nasledili od oca.

Tata, ćerka, devojčica
Shutterstock Tata i ćerka nasmejani

Pol vaše dece

Očigledno je da vaše geni i geni vašeg supruga određuju pol dece, ali da li ste znali da to koje rodne gene prenosite mogu da budu nasleđeni od vašeg oca? Evo kako to funkcioniše: veća je verovatnoća da će muškarac sa mnogo braće imati sinove, dok je veća verovatnoća da će muškarac sa mnogo sestara imati ćerke.

Plodnost

Na plodnost žene može da utiče gen koji je nasleđen od oca. U normalnoj jajnoj ćeliji, deo ćelije koji se zove centriola se eliminiše kao deo prirodnog procesa razvoja. Međutim, ako se centriole ne eliminišu, često zbog genetske disfunkcije koju je preneo otac, onda žena ima problem sa začećem.

(Yumama)