Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prvi odlazak na zimovanje sa vrtićem

Kako da pripremite dete za prvo odvajanje?

  Izvor: Foto: Shutterstock

Veliki broj dece kreće vrlo rano u vrtić, već sa napunjenom godinom dana. Provodeći tamo većinu svog vremena, deca razvijaju navike, stvaraju modele učenja u grupi i pokušavaju da razviju svoje veštine.

Roditelji, takođe, ispoljavaju svoja emocionalna stanja. Mnogima je tužno što su toliko dugo razdvojeni. Malo im ostaje vremena za  zajedničko bavljenje i uživanje u dečjem odrastanju. A onda na red dođu i prva odvajanja.

Dečje mišljenje

Dečje mišljenje u uzrastu od tri godine o odlasku na zimovanje sa vrtićem je veoma zanimljivo. Naime, deca tada imitiraju jedna drugu, kao i odrasle; značajan je jer je to period kreativnosti, mašte i egocentričnog mišljenja, u okviru koga može da se pojavi i tzv. dečji negativizam. Dečja misao funkcioniše na osnovu principa koji se bitno razlikuju od principa logike odraslih.

Ne treba se čuditi kada dete kaže roditeljima da hoće da ide na zimovanje sa vrtićem, iako to često nije tačno, jer do tada nikada nije imalo takvo iskustvo. Ali će ono, na primer, odgovoriti: "Biće lepo, ide i Pavle".

Deca, jednostavno, nemaju iskustva u nekom prethodnom odvajanju od svoje porodice, pa nemaju na osnovu čega da zaključuju. Zato ne očekujte da od njih dobijete pravi odgovor.

Kako pripremiti decu za prvo odvajanje?

Kada se govori o putovanju ili odlasku na zimovanje deca vole da zamišljaju, slušaju, posmatraju i učestvuju u raznim aktivnostima vezanim za pripremu ovog događaja. Najčešće je to kupovina, slaganje i izbor stvari, dogovaranje sa drugovima i drugaricama i njihovim roditeljima da se nešto ne zaboravi i drugim aktivnostima. Nešto veliko se dešava. Roditelji treba, često da pričaju kratkim rečenicama o lepim stvarima koje čekaju svu decu, a ne samo njihovu.

Treba što više da pohvaljuju dete; da pokažu radost što je dete već samostalno; da ga usmeravaju na vaspitače koji će da vode računa o njegovoj higijeni, ishrani, ostavljanja ličnih stvari. Ukoliko roditelji poznaju mesto gde dete odlazi, mogu i da mu opišu svoja zapažanja.

Neka istraživanja vezana za emocionalnu i socijalnu zrelost mališana (uzrast od pet godina), pokazala su da trenutak opraštanja na polaznoj (autobuskoj) stanici često može da ugrozi putovanje.

Naime, neki od roditelja počinju da tuguju, plaču, mašu, ulaze u autobus i na taj način uznemiravaju ne samo svoju, već i ostalu decu. Ona se predomišljaju, počinju da plaču i traže da izađu iz autobusa. Protumačeno je da trenutak koji odrasli ne uspevaju da iskontrolišu može da deluje kao ''okidač'' i na ostale roditelje i decu.

Takođe je pokazano da razgovori ispred dece o roditeljskim dilemama o odlasku deteta na zimovanje i njihovom tugovanju utiče na povlačenje i stvaranje nesigurnosti kod dece. Ona će, pre svega, verovati svojim roditeljima i svaka druga informacija o tome kako je tamo lepo, bledi.

Međutim, može da se stvori i konflikt kod deteta, jer jedan broj drugara i drugarica ipak ide. Dete ne zna i ne može da zna šta je tačno, a najmanje može da odlučuje o tome. Tada se ono može  zatvoriti u sebe i na sličan način reagovati i u nekoj drugoj situaciji. Dete nema iskustvo odlaska na zimovanje, i ne može da razume argumente svojih roditelja.

Povezane vesti

Prilikom razmišljanja ili rešavanja da li poslati tako malo dete na zimovanje, potrebno je povesti računa o sledećim njegovim razvojnim karakteristikama:

-da li detetov govorno-jezički razvoj odgovara uzrastu;

-da li dete ume da sluša;

-da li dete dok sluša ima potrebnu pažnju;

-da li dete dok sluša gleda roditelja i miruje.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica