Terapija dijareje uglavnom podrazumeva opšte mere, koje uključuju nadoknadu tečnosti i elektrolita, kao i nutritivnu nadoknadu - sa obezbeđenjem dodatnih nutrijenata (za oko 50 odsto više proteina i ugljenih hidrata za nadoknadu energije, ali manje vlakana). Masti zbog dijareje ne mogu da se svare do kraja, pa njihov unos treba ograničiti.

Korekcija ishrane kod dece sa dijarejom

Korekcija ishrane, pre svega, zavisi od težine dijareje i uzrasta deteta.

Najčešće greške

* davanje razblaženog mleka i koka kole (ne sadrže so)* davanje razblažene adaptirane mlečne formule (organizmu je potrebno više kalorija nego što je razblaženo mleko u stanju da pruži)* najopasnije je ostaviti da se creva "odmore", jer restrikcija tečnosti vodi u dehidraciju sa lošim ishodom

-Odojče na prirodnoj ishrani treba da sisa što češće, jer je dojenje najbolji izvor tečnosti i hrane. Majčino mleko je bezbedno, hranljivo i pomaže u borbi protiv infekcije. Takođe prevenira dehidraciju i nadoknađuje izgubljenu tečnost. Između podoja treba davati oralni rastvor za rehidraciju.

-Odojčetu na ishrani formulom treba dati rastvor za oralnu rehidraciju prva četiri do šest sati. Nikako ne davati gazirana pića ili sokove, jer mogu da pogoršaju dijareju. Nakon ovog perioda, treba vratiti dete na formulu, i to bez laktoze. Jer, pored toga što se gubi tečnost i elektroliti, dijareja oštećuje sluznicu creva i negativno utiče na produkciju enzima laktaze koji razlaže mlečni šećer laktozu. Uključivanjem odgovarajuće, specijalne formule adaptiranog mleka bez laktoze, prevenira se eventualno nepodnošenje mlečnog šećera.

Preporučuje se:

* Osim mleka, druga poželjna tečnost je: supa, čorba od pirinča, kompot od jabuka, svež voćni sok, čaj, voda, oralni rastvor za rehidraciju.

* Od čvrste hrane, dobra je ona koja sadrži dosta skroba i lakše se vari:

Izbegavati:

- Mahunarke, integralne žitarice, sveže povrće i voće, posebno koštunjavo voće, prženu i začinjenu hranu treba izbegavati.-Takođe treba eliminisati iritantnu hranu: "slatko" kravlje mleko - zbog mlečnog šećera laktoze, sok od kruške, breskve i kajsije - jer imaju mnogo sorbitola, koji pogoršava dijareju.

pirinač, pečena jabuka, gnječena banana, kuvana šargarepa, pire od krompira.

Deci starijoj od godinu dana treba davati:

* pirinač, rafinisane žitarice siromašne vlaknima, hleb, krekere, suvo pecivo (đevrek, perece), pire, knedle, čorbu od mesa i povrća,

* kuvano povrće, banane,

* jogurt obogaćen korisnim bakterijama, koje će pomoći u tretmanu dijareje bilo kog uzroka,

* makarone,

* mlečne proizvode: mek sir, jogurt, surutku,

* kuvano meso, kuvana jaja, ribu,

* bistru supu.

Kako olakšati ishranu?

Deca sa dijarejom ne žele da jedu,

Model dnevnog obroka Doručak: kuvano jaje, hleb i buter, jogurtUžina: sok od jabuke, slani krekeriRučak: kuvano povrće, kuvano pileće mesoUžina: bananaVečera: čorba od povrća, riba

a dešava se i da povraćaju, pa hranjenje može da bude otežano. Zato treba davati manje obroke blage, kašaste hrane. Količina tečnosti po porciji, kada su u pitanju deca do dve godine, iznosi četvrtina do polovine velike šolje, a za decu preko dve godine - jedna velika šolja. Hrana mora da bude dobro kuvana, kašasta, lako svarljiva, sa malo vlakana i ostataka i manje masti.PageBreak

Oporavak od dijareje

Većina dijareja se uspešno prevazilazi nadoknadom tečnosti i adekvatnom ishranom. Ipak, ako traje duže od nedelju dana, ili je udružena sa temperaturom dužom od tri dana, ako dete deluje dehidrirano, pospano je i ne mokri osam sati, ili ako je beba stara do dva meseca i ima dijareju i temperaturu - neophodno je potražiti pomoć pedijatra.

To treba uraditi i ako je dijareja udružena sa povraćanjem, u trajanju od 24 sata, ili dete ima osam stolica za osam sati, sa primesom krvi i sluzi. Takođe i ako je dete ekstremno žedno ili ne želi da pije ni da jede i izgleda bolesno i pospano. Deca sa dijarejom ne treba da idu u kolektiv.

Dodatna ishrana nakon dijareje

Kada dijareja prođe, dodatna ishrana je vitalna za kompletan oporavak.
U periodu od oko dve nedelje, svakog dana je potreban dodatni obrok ili podoj. To će pomoći detetu da nadoknadi energiju i nutrijente izgubljene tokom dijareje. Dete je oporavljeno kada se vrati na telesnu težinu koju je imalo pre dijareje.

Vitamin A pomaže da se dete oporavi. Hrana koja ga u većoj meri sadrži je: majčino mleko, mlečni proizvodi, riba, žuto voće i povrće, posebno narandže, zeleno lisnato povrće.

Prevencija dijareje

Svakako, uvek je lakše prevenirati nego lečiti. Većina dijareja se širi takozvanim fekooralnim putem. Nevidljivi mikroorganizmi iz stolice se "sakriju" na rukama, igračkama i površinama, a odatle odlaze u dečja usta. Svako dete koje dobije neku fekooralnu infekciju, može da je "odloži" pranjem ruku (da se ne bi ponovila), ili je na taj način čini blažom i kraćom.

-Podsetite mališana da pere ruke posle jela i upotrebe toaleta, kao i da ne stavlja ruke u usta.

-Neophodno je pranje povrća i voća pre jela, kao i pranje posuđa i daske za sečenje, posebno posle sečenja svežeg mesa.

-Meso stavite u frižider neposredno posle kupovine, nemojte da ga držite na sobnoj temperaturi.

-Dobro skuvajte meso. 

-Jaje kuvajte najmanje tri minuta.

-Nikada nemoje da koristite jaja sa slomljenom ljuskom.

PageBreak

Recepti

Čorba od povrća

Potrebno je:

- šolja kuvanog paradajza

- veći krompir, isečen na kockice

- manja tikvica, tanko isečena

- dve srednje šargarepe, isečene na kockice

- deset šampinjona, isečenih na listiće

- dva struka celera, isečena na kockice

- dve kašičice isitnjenog peršuna

- kašičica belog luka

- dve kašičice suvog origana

- so i biber po ukusu

Priprema: Sve sastojke staviti u ekspres lonac, naliti vodom, posoliti, pobiberiti i kuvati 20 minuta. Ocediti, izblendirati, vratiti u tečnost, pa prokuvati još nekoliko minuta.

Za odojče

1. Pire od šargarepe i krompira

Potrebno je:

- jedna šargarepa

- jedan krompir

Priprema: Povrće kuvati 20 minuta, zatim ocediti i izgnječiti. Dodati vodu u kojoj se povrće kuvalo, da se dobije pire. Služiti sa kuvanim žumancetom.  

2. Ćuretina sa pirinčem

Potrebno je:

- 100 g ćurećih grudi

- dve kašike pirinča

Priprema: Ćuretinu očistiti od kostiju i kože, pa staviti da se kuva. Dodati pirinač. Kada je kuvano, odliti višak vode i napraviti pire.

3. Pire od jabuke i banane

Potrebno je:

- jedna jabuka

- manja banana

Priprema: Jabuku skuvati i pomešati sa bananom.

4. Pire od banane sa pirinčanim žitaricama

Potrebno je:

 - manja banana

 - jedna do dve kašike pirinčanih žitarica

Priprema: Bananu izgnječiti i dodati žitarice, spremljene prema uputstvu sa kutije.

Za malo dete

1. Rižoto milaneze

Potrebno je:

- šolja isitnjenog pilećeg mesa

- pola šolje pirinča

- kašika iseckanog crnog luka

- kašika maslinovog ulja

- kašika parmezana

- kašičica butera

- malo soli

Priprema: U šerpi zagrejati maslinovo ulje. Staviti meso da porumeni, pa dodati luk i zajedno prodinstati. Naliti vodom, poklopiti i kuvati dok pirinač ne omekša. Zatim skinuti sa vatre, umešati buter i posuti parmezanom.

2. Piletina sa šampinjonima i pirinčem

Potrebno je:

- pola šolje isitnjenog pilećeg mesa

- trećina šolje cvetova brokolija

- trećina šolje očišćenih šampinjona

- češanj belog luka

- dve kašičice ulja

Priprema: Zagrejati ulje. Staviti iseckan beli luk i dodati isitnjeno pileće meso. Dinstati petnaest minuta. Dodati povrće, pa dinstati još oko deset minuta (dok povrće ne omekša).  

3. Ćuretina sa povrćem

Potrebno je:

- 120 g ćurećih grudi

- jedan krompir

- jedna šargarepa

- pola celera

Priprema: Iseckati ćuretinu i povrće, kuvati poklopljeno 30 minuta.       

4. Krompir salata sa jajetom

Potrebno je:

- kuvani krompir, isečen na kockice

- pola glavice crnog luka

- tvrdo kuvano jaje

- kašičica maslinovog ulja

- pola kašičice limunovog soka

Priprema: Pomešati sastojke. Služiti sa ribom pečenom u foliji ili kuvanom.      

5. Puding od pirinča

Potrebno je:

- četvrtina šolje skuvanog pirinča

- kašičica suvog grožđa

- pola izgnječene zrele banane

- kašičica ipo soka od jabuke

- malo cimeta

Priprema: Sve sastojke pomešati.

Prim. dr Jasminka Komnenović, pedijatar-nutricionista