Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lečenje dijareje kod odojčadi i dece: Saveti nutricioniste za pravilnu ishranu (+ RECEPTI)

Većina dijareja se uspešno prevazilazi nadoknadom tečnosti i adekvatnom ishranom.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Terapija dijareje uglavnom podrazumeva opšte mere, koje uključuju nadoknadu tečnosti i elektrolita, kao i nutritivnu nadoknadu - sa obezbeđenjem dodatnih nutrijenata (za oko 50 odsto više proteina i ugljenih hidrata za nadoknadu energije, ali manje vlakana). Masti zbog dijareje ne mogu da se svare do kraja, pa njihov unos treba ograničiti.

Korekcija ishrane kod dece sa dijarejom

Korekcija ishrane, pre svega, zavisi od težine dijareje i uzrasta deteta.

Najčešće greške

* davanje razblaženog mleka i koka kole (ne sadrže so)* davanje razblažene adaptirane mlečne formule (organizmu je potrebno više kalorija nego što je razblaženo mleko u stanju da pruži)* najopasnije je ostaviti da se creva "odmore", jer restrikcija tečnosti vodi u dehidraciju sa lošim ishodom

-Odojče na prirodnoj ishrani treba da sisa što češće, jer je dojenje najbolji izvor tečnosti i hrane. Majčino mleko je bezbedno, hranljivo i pomaže u borbi protiv infekcije. Takođe prevenira dehidraciju i nadoknađuje izgubljenu tečnost. Između podoja treba davati oralni rastvor za rehidraciju.

-Odojčetu na ishrani formulom treba dati rastvor za oralnu rehidraciju prva četiri do šest sati. Nikako ne davati gazirana pića ili sokove, jer mogu da pogoršaju dijareju. Nakon ovog perioda, treba vratiti dete na formulu, i to bez laktoze. Jer, pored toga što se gubi tečnost i elektroliti, dijareja oštećuje sluznicu creva i negativno utiče na produkciju enzima laktaze koji razlaže mlečni šećer laktozu. Uključivanjem odgovarajuće, specijalne formule adaptiranog mleka bez laktoze, prevenira se eventualno nepodnošenje mlečnog šećera.

Preporučuje se:

* Osim mleka, druga poželjna tečnost je: supa, čorba od pirinča, kompot od jabuka, svež voćni sok, čaj, voda, oralni rastvor za rehidraciju.

* Od čvrste hrane, dobra je ona koja sadrži dosta skroba i lakše se vari:

Izbegavati:

- Mahunarke, integralne žitarice, sveže povrće i voće, posebno koštunjavo voće, prženu i začinjenu hranu treba izbegavati.-Takođe treba eliminisati iritantnu hranu: "slatko" kravlje mleko - zbog mlečnog šećera laktoze, sok od kruške, breskve i kajsije - jer imaju mnogo sorbitola, koji pogoršava dijareju.

pirinač, pečena jabuka, gnječena banana, kuvana šargarepa, pire od krompira.

Deci starijoj od godinu dana treba davati:

* pirinač, rafinisane žitarice siromašne vlaknima, hleb, krekere, suvo pecivo (đevrek, perece), pire, knedle, čorbu od mesa i povrća,

* kuvano povrće, banane,

* jogurt obogaćen korisnim bakterijama, koje će pomoći u tretmanu dijareje bilo kog uzroka,

* makarone,

* mlečne proizvode: mek sir, jogurt, surutku,

* kuvano meso, kuvana jaja, ribu,

* bistru supu.

Kako olakšati ishranu?

Deca sa dijarejom ne žele da jedu,

Model dnevnog obroka Doručak: kuvano jaje, hleb i buter, jogurtUžina: sok od jabuke, slani krekeriRučak: kuvano povrće, kuvano pileće mesoUžina: bananaVečera: čorba od povrća, riba

a dešava se i da povraćaju, pa hranjenje može da bude otežano. Zato treba davati manje obroke blage, kašaste hrane. Količina tečnosti po porciji, kada su u pitanju deca do dve godine, iznosi četvrtina do polovine velike šolje, a za decu preko dve godine - jedna velika šolja. Hrana mora da bude dobro kuvana, kašasta, lako svarljiva, sa malo vlakana i ostataka i manje masti.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica