Svedoci smo da se svake godine poneko dete izgubi na plažama širom sveta, a u najvećem broju slučajeva se sve, srećom, sve dobro završi. Mnogi osuđuju roditelje čije se dete izgubi na plaži, optužujući ih da ga nisu dobro čuvali, ali je činjenica da je potreban samo sekund nepažnje da se mališan izgubi među ljudima, posebno kada je reč o plažama (ili drugim mestima) gde su velike gužve.

Da biste sprečili takve situacije, važno je da dete ne ispuštate iz vida ni na trenutak, posebno na mestima gde ima dosta ljudi, a edukatorka za bezbednost dece Stefani Kunc savetuje i da sa svojim mališanom utvrdite korake šta da uradi ako se izgubi i da mu to ponavljate često, sve dok dete nauči da samo ponovi sve te korake.

Evo nekoliko stvari koje bi bilo dobro da unapred naučite dete:

Imena i brojeve telefona

Ako je u pitanju dete koje već govori, naučite ga da, ukoliko se izgubi, ume nekome da kaže vaše ime i prezime, kao i vaš broj telefona. Ukoliko je u pitanju starije dete, može da zapamti i vašu adresu.

Ono što može pomoći da dete lakše zapamti ove podatke je da smislite neku pesmicu, a možete da izmislite čak i koreografiju uz to i zatim vežbate zajedno.

Ispišite podatke na etiketi

Kada idete negde, napišite na komadu lepljive trake markerom ime i prezime vašeg deteta, vaše ime i broj telefona, a zatim to zalepite negde na unutrašnjost odeće svog mališana. Pokažite detetu gde se traka nalazi i objasnite mu da tu pišu svi podaci ukoliko se izgubi, prenosi kindercare.com.

Objasnite mu kome može da se javi

Unapred objasnite detetu kome može da se obrati za pomoć ukoliko se izgubi – na primer, policajcima, majkama sa decom...

Objasnite mu kako da vas nađe

Ako ste, recimo, na plaži, zauzmite mesto pored nekog drveta ili smislite neki kreativan način da obeležite suncobran ili nešto što će dete lakše moći da ugleda ako se izgubi.

Takođe, pričajte sa detetom o tome šta se nalazi blizu čega, a što bi moglo da mu pomogne da se orijentiše u slučaju da se izgubi.

U SLUČAJU DA SE DETE IZGUBI I NE MOŽE DA VAS NAĐE

Iako je to noćna mora svakog roditelja, važno je da objasnite detetu i šta da radi ukoliko se izgubi i ne uspeva da da vas nađe i vrati se do vas.

  • Naučite ga da se "zaledi", tj. da ostane tu gde jeste, bez daljeg traženja okolo.
  • Naučite ga da viče vaše ime ili barem "mama" ili "tata" – recite mu da viče što glasnije može i da će vam to pomoći da dođete do njega.
  • Ako se dete izgubilo na plaži, počnite i vi da vičete njegovo ime. Kada i vi i dete počnete da vičete, uz pomoć ostalih ljudi na plaži ili nekom drugom mestu, trebalo bi da se lakše ponovo spojite sa svojim mališanom.
  • Ukoliko niste sami na plaži, neka neko od vas ostane na mestu gde ste bili u slučaju da se dete vrati, a neko neka ga traži okolo. Možete da potražite pomoć i od spasilaca ukoliko ih ima.
  • Razmislite o korišećnju pištaljke jer je to jednostavan i efikasan način da pomoću zvuka brže locirate dete.

BONUS VIDEO:

Trik mame za pronalaženje deteta kad se izgubi TikTok/krista.piper

(Yumama/N. Z.)