Kada se deca uznemire, sasvim je prirodno da roditelji traže najbrže načine da ih umire. Kako se ispostavilo, mnogi od njih se najbrže smire kada im mama i tata daju u ruke telefon ili tablet, ali naučnici upozoravaju da to može da ima opasne posledice.

Grupa međunarodnih naučnika iz Mađarske i Kanade analizirala je efekte korišćenja digitalnih uređaja u odgajanju dece, a fokusirali su se na situacije kada roditelji umiruju mališane ovim uređajima. Naučna studija objavljena je u stručnom časopisu Frontiers in Child and Adolescent Psychiatry.

"Često vidimo da roditelji koriste tablete ili telefone da umire decu kada su uznemirena. Deca su fascinirana digitalnim sadržajem, tako da je to lak način da se zaustave tantrumi u najkraćem roku", objasnila je jedna od autorki studije, prof. Karolin Ficpatrik sa Univerziteta u Šerbruku.

Naučnici su analizirali rezultate dve studije sprovedene u razmaku od godinu dana. Rezultati su pokazali da deca koja su umirivana digitalnim uređajima lošije upravljaju besom i frustracijom godinu dana kasnije.

Kako prenosi deti.mail.ru, stručnjaci su istakli da telefoni i tableti ne eliminišu uzrok dečjih tantruma i uznemirenosti. Takođe, napominju da je mališanima potrebno da uz pomoć roditelja nauče da upravljaju negativnim emocijama koje osećaju, a ne da im se sa njih skreće pažnja sadržajem na digitalnim uređajima.

BONUS VIDEO:

Digitalna demencija kod dece TikTok/stricek_dusko

(Yumama/N. Z.)