Mlađe dete možda uopšte nije svesno da je izgubljeno i lako bi moglo ponovo da pobegne. Nikada nema štete ako se detetu priđe na ispravan način da se vidi da li je izgubljeno ili ne, kako prenosi Getsafetee. Posebno je važno znati kako reagovati, kada se dese slučajevi kao nedavni nestanak devojčice u Boru.

Pristupite samouvereno i dođite na njihov nivo

Važno je da dođete na nivo deteta jer ćete nastojati da izgradite poverenje sa detetom što je pre moguće. Deca se od malih nogu uče da ne razgovaraju sa strancima, a vi ste za njih, stranac. Pozdravite se i predstavite se, a ako ste sa detetom, predstavite i njega. Pokušajte da ne klečite direktno ispred jer to može biti prilično napadno za već zabrinuto dete, umesto toga kleknite pored njih pod uglom. Izbegavajte da pokušavate da držite dete za ruku ili zglob kako biste sprečili da ponovo pobegne ili da tražite da pođe sa vama.

Uspostavite komunikaciju

Bilo da je dete verbalno ili ne, pokušajte da ga uverite da je sve u redu ako se izgubilo ili vam je očigledno da jeste. Neka deca će misliti da su u nevolji jer su se izgubila i to može dovesti do toga da postanu veoma uznemireni i ne mogu da vam daju bilo kakvu informaciju koja bi mogla da im pomogne da ih ponovo ujedine sa njihovom odgovornom odraslom osobom/roditeljem. Nasmejte se, recite im da nisu u nevolji i budite pozitivni koliko god je to moguće.

Pitajte za njihovo ime i koliko godina imaju (većina verbalne dece će vam to moći reći). Može biti od velike pomoći da razgovarate sa njima tamo gde ste ih našli iz 2 razloga: to gradi poverenje sa njima i drži ih na jednom mestu dovoljno dugo da roditelj koji grozničavo traži ima šansu da ih pronađe.

Obično kada dete bude u stanju da hoda, verovatno će biti u stanju da vas razume do određene tačke – možda neće razumeti „Jesi li se izgubio“ ili „kako se zoveš“. Zato umesto toga postavite pitanja od jedne ili dve reči kao što je „Mama gde?“ ili 'Tata?' možda će moći da pokažu, ili će pogledati okolo, ali neće moći da ih uoče. U ovom trenutku mogu pokušati da odu da pronađu svog roditelja. Nemojte ih sputavati, već ih pomno pratite i pokušajte da ih prekinete tako što ćete kleknuti ispred njih i igrati jednostavnu igru, napravite šalu ili sl.

Ne nudite izgubljenom detetu ništa za jelo, čak ni slatkiše, jer može imati alergije ili netoleranciju. Ali ponudite im vodu i negde da sednu sa vama. Pokušajte da ne udaljite dete previše od mesta gde ste ga našli. Često nije daleko od mesta gde su se uopšte izgubili.Potražite znake povrede ili zašto se dete uopšte izgubilo. Ovo može dovesti do tragova o tome odakle su došli.

Potražite informacije

Pametni roditelji će naučiti svoje podatke dete- ime, prezime, adresu, broj telefona, priložiti svoje podatke svojoj deci - potražite trake za identifikaciju, nalepnice na odeći. Ovo može napraviti veliku razliku u brzom ponovnom spajanju roditelja i deteta. Možda će čak imati telefonski broj za pozivanje- u rancu, na odeći ili sl. Razumljivo je da se roditelj možda neće javiti na nepoznati broj dok je u jeku traženja svog mališana, ili bi mogli da razgovaraju telefonom sa nekim ko ga traži - tako da napišite tekstualna poruka koja počinje sa „Pronašli smo vaše dete' tako da čak i ako prelete obaveštenje, budu obavešteni.

Ako imate dostupne informacije negde na svom detetu, to može da skrati vreme potrebno da se ponovo spojite sa njim.

Nema dostupnih informacija?

Ako nema dostupnih informacija, najbolje što možete da uradite je da se ne udaljavate od mesta gde ste ih pronašli. Ostanite blizu mesta gde ste. Ako dete može, pitajte ga kako izgleda njegov roditelj i da li zna kako se zove (ili svoje prezime). Zamolite drugu odraslu osobu da pronađe člana osoblja u tržnom centru, čuvara, policajca - ako je moguće ili da potraži roditelja. Ako je član osoblja dostupan i želi da ga odvede na drugu lokaciju da objavi nalaženje deteta, ostanite sa detetom ako možete. Izgradili ste poverenje sa tim detetom, a ono od vas traže utehu. Dovođenje u još jednu neprijatnu situaciju sa drugim strancem tako brzo može ih zaista uznemiriti i izazvati uzbunu. Ako je objavljena najava, zamolite ih da ne koriste ime deteta (Objasnićemo zašto).

Ponovno okupljanje sa roditeljem

Ovo je nadamo se srećan deo za sve uključene. Vi ste našli roditelja ili su oni pronašli vas. Ali još uvek ima nekih sitnica koje treba primetiti ovde, tužna životna činjenica je da izgubljena deca su situacije koje su prilika za predatorsko ponašanje. Odmah ćete osetiti situaciju kada vam roditelj priđe. Prvo i najočiglednije da li je dete srećno što vidi svog roditelja? Postoji li fizička veza (zagrljaj) između njih? Uverite se da roditelj koristi ime deteta bez upita (sećate se obaveštenja i da ne koristite ime deteta?). Ako je sve u redu - Odlično, vaš posao je završen! Nemojte se uznemiriti ako je roditelj izgledao nepristojno ili kratko vam se obratio, to je za njih veoma neprijatna i uznemirujuća situacija, a oni su fokusirani na svoje dete, a ne na vas.

Ali šta ako dete okleva? Ne vidite da prepoznaje roditelje ili ih se plaši? Šta ako roditelj ne može da vam da ime deteta?

Ovde postoje dve situacije. Ili osoba koja tvrdi da je njihov roditelj ili odgovorna odrasla osoba, nije ni jedno ni drugo. Ili mogu postojati neki problemi u vezi - mogući pokazatelj zanemarivanja ili zlostavljanja dece. Nikada ne vraćajte dete nekome sa kim se ne osećate 100% prijatno. Ako se osećate dovoljno samopouzdano, tražite neki oblik lične karte od 'roditelja' ili direktno pitajte dete da li ga poznaje. Ako je jasno da osoba ni na koji način nije povezana ili odgovorna za to dete, zaštitite dete tako što ćete ga odvesti od stranca i pozovite policiju jer bi to mogao biti pokušaj trgovine decom.

Ako sumnjate na ozbiljnu zloupotrebu, pozovite policiju odmah.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

POTRESNA ISPOVEST ŽENE KOJOJ SU UZELI ČETVOROGODIŠNJE DETE: Govorio je NEĆE MENE NIKO ODVESTI, a onda...Ne mogu sebi da oprostim! Kurir televizi