Jedan od najvećih strahova svakog roditelja je da mu se dete izgubi. Posebno kada su mali,  zastrašujuća pomisao o izgubljenom detetu, nam je uvek tu, kada smo u gužvi, velikoj prodavnici, pa čak i parku. Prevencija je najbolja taktika, da ne zapadamo u paniku a još bolje je naučiti dete kako da se ponaša u ovakvoj situaciji. Objasnite mu, mirno i bez zastrašivanja, poučno, kako najlakše može da razume, sve postupke koje će mu pomoći da ga pronađete. Na ovaj način, ako se desi da se izgubi, dete zna neke osnovne bezbednosne savete o tome kako da se nose sa situacijom

Ovo su neki od korisnih saveta koje dete treba da usvoji:

Naglasite da treba da pokušaju da ostanu što smireniji kada shvate da su izgubljeni. Podsetite ih da najverovatnije niste daleko i da ćete ih čuti.

Takođe bi trebalo da planiraju da ostanu tamo gde jesu, a ne da trče da vas traže. Uverite ih da ćete ih i vi tražiti, a ako budu trčali okolo, biće vam teže da ih pronađete. Isto tako, ako su na pešačkoj stazi sa porodicom, trebalo bi da ostanu na stazi. Uverite se da znaju da ne napuštaju poslednje mesto gde ste bili i lutaju u potrazi za vama.

Ako u blizini vide policajca, vatrogasca, čuvara, mogu ih zamoliti za pomoć.

Naučite dete svom punom imenu, vašem punom imenu i neka zapamti broj vašeg mobilnog telefona i adresu, čim bude u mogućnosti.

Ako ne mogu da zapamte vaš broj ili svoju adresu, možete diskretno da im zalepite nalepnicu u nogavicu ili da napišete informacije na parčetu papira i ugurate ih u džep pre nego što odete. Zatim podsetite dete gde se nalazi papir ili nalepnica pre nego što krenete na odredište kako bi ono znalo gde se nalazi i moglo da ih podeli sa sigurnom odraslom osobom ako se odvoji od vas.

Roditelji starije dece bi takođe mogli da odrede mesto sastanka, čim negde dođu, ako se razdvoje jedni od drugih- poput velikog spomenika u centru parka, određenog ulaza, parking mesta. Čak i kada deca imaju mobilne telefone, ovaj korak može biti od pomoći jer se telefoni mogu izgubiti, pokvariti ili imati istrošene baterije.

(Yumama)

BONUS VIDEO

Kako su roditelji hranili decu 80-ih i 90-ih 2 TikTok/mrvaughntrainor