Jutro i način na koji počinjemo dan imaju veliki uticaj na to kakav će nam biti ostatak dana, a isto je i sa mališanima. U prvih nekoliko sati treba da pripremite dete za dan koji sledi, ali i da učinite da se oseća sigurno i voljeno.

Donosimo vam ideju za pet jutranjih navika koje mogu da budu korisne za vašeg mališana i da dobro utiču na njegovo blagostanje. U pitanju su zdrave navike koje će imati dobar uticaj na dete, a imajte na umu da će ono što nauči u detinjstvu s njim ostati i kasnije u životu.

1. Raspremanje kreveta

Najbolje je da dete od malih nogu uči da svako jutro po ustajanju namešta krevet – naravno, ukoliko je još previše malo da bi to samo uradilo, možete ga napraviti zajedno.

Iako je ovo obaveza koju završite brzo i smatrate je malom, nebitnom, za dete će to biti prvo dostignuće u toku dana i ponosno će započeti dan. Takođe, to će mu dati samopouzdanje za druge izazove u toku dana.

2. Lepe, pozitivne reči

Pozitivne afirmacije pomoći će da dete bude lepo raspoloženo, ali i da ima više samopoštovanja, samopouzdanja.

3. Hidracija 

Dete koje spava devet i više sati tokom noći isto toliko je bez vode, zato je veoma važno da svako jutro nakon buđenja unese vodu i hidrira organizam. Voda je važna za zdravlje kostiju, zglobova, utiče na cirkulaciju krvi, poboljšava pamćenje, raspoloženje i koncentraciju kod mališana, piše hazel.co.

4. Istezanje i fizička aktivnost

Istezanje ujutru je jako važno, posebno u periodima brzog razvoja. Lagane vežbe istezanja će mališanu pomoći da opusti tenziju u mišićima i pripremi telo za dan koji je pred njim.

Istezanje čuva zglobove, povećava pokretljivost i dotok krvi do mišića, a ove vežbice su takođe i jednostavan način da dodate nekoliko minuta fizičke aktivnosti u rutinu vašeg deteta.

5. Postavljanje dnevnih ciljeva

Veoma je korisno da od ranog uzrasta naučite dete da postavlja sebi dnevne ciljeve. Ova veština će mališana naučiti i važnosti odgovornosti, pomoći će mu da usvoji "ja mogu" stav i da izgradi svoju ličnost. Bilo da su postavljeni ciljevi mali ili veliki, dete će uz njih bolje upoznati sebe i vremenom shvatiti šta u životu želi.

BONUS VIDEO:

Trik Eskimki za uspavljivanje beba  TikTok/willow.allen

(Yumama/N. Z.)